
Je tuin aanleggen bij een nieuwbouwwoning
15 augustus 2023 om 14:06 PartnercontentWanneer je een nieuwbouwwoning koopt dan is de tuin een zandbak waar je zelf iets van moet zien te maken. Als je geluk hebt dan ligt er een rijtje tegels naar de steeg achter het huis en daar moet je het mee doen. Veel huiseigenaren vinden het een hele klus om iets leuks te maken van de tuin. Je kunt natuurlijk een tuinarchitect inschakelen. Maar het is zeker niet onmogelijk om zelf aan de slag te gaan met een mooi ontwerp.
Een terras mag niet ontbreken
Uiteraard wil je lekker buiten kunnen zitten als het mooi weer is. Dus moet je tuin een terras hebben. Dit moet groot genoeg zijn om tuinstoelen of een lounge set neer te zetten. Zorg dus dat je de maat van je terras niet te krap neemt. Naast het terras kun je borders aanleggen of grote plantenbakken plaatsen. Let er wel op dat planten die in bakken staan niet tegen strenge vorst kunnen, ook al zijn ze in principe winterhard. Zorg er ook voor dat je de tuin niet helemaal dicht legt met tegels of stenen. Dit kan problemen geven als het hard regent. Het water kan dan niet goed weg en de boel kan blank komen te staan.
De voordelen van een tuinhuisje
Als je geen schuur bij je huis hebt dan is een tuinhuisje onmisbaar. Bij Lugarde Nederland kun je een tuinhuis of tuinschuur op maat laten maken. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen uit de modellen en formaten op de website. Het tuinhuis wordt bij je afgeleverd en geplaatst. Een tuinhuisje kan ook leuk zijn voor de kinderen als het niet nodig is als bergruimte. Er zijn zelfs mensen die hun tuinhuis gebruiken als thuiswerkplek waar ze rustig en geconcentreerd kunnen werken.
Mag je een tuinhuis in je achtertuin plaatsen?
Vroeger moest je voor zo ongeveer alles wat je wilde verbouwen aan je huis of voor een schuur in je tuin een vergunning aanvragen bij de gemeente. Vandaag de dag is dat gelukkig niet meer het geval. Voor een klein tuinhuisje is een vergunning niet nodig. Je mag een bepaald percentage van je tuin ‘bebouwen’ zonder dat je hiervoor een vergunning nodig hebt. Je kunt informatie hierover vinden op de website van je gemeente. Wel moet het gebouw voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Ook moet het volledig op je eigen grond staan en dus niet op of over de erfgrens met de tuin van de buren. Als je je aan deze regels houdt kun je dus zonder problemen een blokhut of tuinhuisje in je tuin plaatsen.
Onderhoud aan een tuinhuis
Een houten tuinhuis vraagt wel enig onderhoud. Het is verstandig om het hout te beitsen of lakken. Als je dat niet doet dan zal het hout verkleuren naar grijs. Daarnaast gaat het hout eerder rotten onder invloed van weersomstandigheden. Het is om die reden verstandig om eens in de twee tot drie jaar het tuinhuis te voorzien van een nieuwe laag beits of lak. Als je de kleur van het hout niet wilt veranderen dan kun je kiezen voor blanke beits.