Afbeelding
Shutterstock

Is er een bouwvergunning nodig voor een blokhut of tuinhuis?

4 mei 2023 om 14:49 Partnercontent

In het algemeen zijn er in Nederland geen vergunningen nodig voor het bouwen van een tuinhuis, blokhut, veranda, carport of andere constructies in uw tuin. Toch zitten er wel wat haken en ogen aan vast.

Check, check dubbelcheck

De regels zijn vrij ruim opgezet. Hierdoor kan het meeste wel zonder vergunning worden geplaatst. Voor de zekerheid kijkt u op www.ruimtelijkeplannen.nl.

U gaat naar de website en doet het volgende:

1. Klik op ‘Plannen zoeken’

2. U voert linksboven uw adres in

3. U klikt op bestemmingsplan (keuzehulp kan u verder helpen welke u moet hebben)

4. Aan de rechterzijde opent een scherm zich. Klik op documenten en vervolgens op regels. Het bestemmingsplan wordt nu geopend.

5. Afhankelijk van de gemeente kan een bestemmingsplan qua opstelling er wat anders uitzien. U moet hoe dan ook kijken naar bijgebouwen, als het los komt te staan. En soms staat er ook aan- of uitbouwen, als u eventueel een veranda wilt aanbouwen. U vindt dan informatie over:
a. Totaal m2 wat u mag bouwen (al dan niet inclusief de woning)
b. De hoogtes
c. Hoeveel het bouwwerk eventueel van de erfgrens moet komen te staan.
d. Of het eventueel aan de straatzijde mag komen te staan. Een brandgang is meestal gedeeld eigendom met de achterburen en wordt dus veelal niet als straatzijde gerekend.

Bovenstaande geldt enkel voor de grootte, hoogte en positie van een bouwwerk. Er zijn ook wat andere zaken waar u rekening mee moet houden, zoals:

  • Woont u in een wijk, dorp of stadsdeel met een beschermd dorps- of stadsgezicht? Dan zijn er strengere regels
  • Woont u in een monument? Dan geldt dit ook
  • Wilt u het gebouw gaan gebruiken als (bijvoorbeeld) woonruimte, dan geldt ook het gebruik in het bestemmingsplan en daarna ook andere bouw-eisen als dit mag volgens dit plan.

Zoals dus eerder gezegd mag momenteel veruit het meeste gewoon geplaatst worden zonder bouwvergunning. Voor de zekerheid altijd even een check bij Ruimtelijke Plannen houden is aan te raden. U bent namelijk altijd zelf verantwoordelijk hiervoor en de check kost vaak niet meer dan een half uur van uw tijd. Bent u er niet zeker van? Ga dan met uw plan gewoon naar de gemeente toe. Weet u zeker dat u een blokhut/tuinhuis mag plaatsen, voor bijvoorbeeld professionele bedrijfsruimte? Neem dan eens een kijkje op Blokhutwinkel.nl. Hier vindt u een breed aanbod blokhutten/tuinhuizen, veranda’s en meer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie