Afbeelding
Foto Pexels

De beste keuzes voor tuinoverkappingen

5 januari 2023 om 13:22 Partnercontent

Ben jij bezig aan een grote renovatie van de tuin? Dan kan het natuurlijk zijn dat je ervoor hebt gekozen om een overkapping of tuinhuisje aan te schaffen. Dat is een hartstikke goed idee, zeker wanneer je het fijn vindt om ook met slecht weer soms in de tuin te zitten en als je tegelijkertijd wat overtollige spullen van jouw huis zou willen verplaatsen. Ben je benieuwd welke overwegingen er allemaal komen kijken bij het aanschaffen van een tuinoverkapping? Lees dan gauw verder.

Wat is een tuinoverkapping

Een tuinoverkapping is een overkapping die je in jouw tuin kan laten plaatsen. Dat kan je los doen, door simpelweg één stuk overkapping te laten plaatsen in de tuin. Je kan er ook voor kiezen om de overkapping aan het tuinhuisje te laten plaatsen. Zo heb je tegelijkertijd meer opbergruimte. Uiteindelijk is de overkapping er natuurlijk zodat je ook met slecht weer buiten kan zitten. Als je een echt buitenmens bent, is het bij uitstek de manier om alsnog van de buitenlucht te kunnen genieten. Overigens dient de overkapping ook als perfect middel om op een zonnige dag in de tuin wat meer schaduw op te zoeken. 


Waar moet ik aan denken bij de aanschaf van een tuinoverkapping? 

Er zijn een hele hoop dingen waar je aan moet denken bij de aanschaf van een tuinoverkapping. Allereerst is de grootte natuurlijk een belangrijk onderdeel. Je wil immers niet dat de tuinoverkapping zo groot is dat deze de hele tuin beslaat. Zorg er dus voor dat je goed opmeet hoe groot de overkapping in jouw tuin kan zijn of hoe groot je wil dat deze is. Denk er overigens ook aan wat voor meubels je onder de overkapping zet. Deze moeten natuurlijk niet te groot zijn, want dan heeft de overkapping geen nut. 

Daarnaast is het belangrijk dat je goed let op het dak dat je op de overkapping plaatst. Zeker wanneer er ook nog een tuinhuisje aan vastzit, is het uiteraard van groot belang dat de overkapping niet gaat lekken. Een waterdicht materiaal moet daarom op het dak worden geplaatst. Als je een plat dak hebt kan je kiezen voor bijvoorbeeld easyroofing aluminium of epdm rubberfolie. Dit zijn materialen die waterdicht zijn en dus alle nattigheid buiten houden. Wil je liever voor een schuin dak gaan? Dan kan je kiezen voor een puntdak of wolfskapdak. Daarbij glijdt het water vanzelf naar beneden. 

Vergeet niet dat de fundering ook een belangrijk onderdeel is. Je wil immers dat de overkapping wel goed tegen heftige weersomstandigheden kan. Je moet niet hebben dat de overkapping plotseling weg waait. In dat geval is een betonpoer een goede oplossing. Dit zijn poeren die van zeer stevig beton zijn gemaakt, en perfect zijn voor een wat zwaardere constructie als een overkapping. Daarnaast is dit ook vaak de meest betaalbare optie, dus dat komt gelijk goed van pas. 

Tot slot is het uiterlijk van de overkapping is dat je in overweging moet nemen. Dat heeft te maken met onder andere het dak. Een klassieke overkapping heeft al gauw een punt dak, terwijl een moderne overkapping eerder een plat dak heeft. Je kan er ook voor kiezen om een overkapping aan het huis vast te laten maken. In dat geval kies je meer voor een veranda of veranda-achtig uiterlijk. Of je kiest, zoals al eerder gezegd, voor een kapschuur, waarbij dus de overkapping en een extra schuurtje aan elkaar vast zijn gemaakt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie