Voorkeursrecht gevestigd op een aantal percelen binnen het toekomstige woongebied Nieuw Weiburg.
Voorkeursrecht gevestigd op een aantal percelen binnen het toekomstige woongebied Nieuw Weiburg. Pixabay

Voorkeursrecht op aantal percelen Nieuw Weiburg voor gemeente Harderwijk

24 maart 2023 om 15:43 Nieuwbouw

HARDERWIJK Door het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk is het voorkeursrecht gevestigd op een aantal percelen binnen het toekomstige woongebied Nieuw Weiburg.

Dat betekent dat de eigenaren van de gronden bij verkoop deze als eerste aan de gemeente moeten aanbieden. Het betreft onder meer het terrein van Parlevliet & Van de Plas. Het toekomstige woongebied moet aansluitend op de omliggende gebieden Nachthok en de onderwijslocaties die hier zijn gevestigd. 

PARKEREN

Bezoekers krijgen vanaf het station direct duidelijk te zien dat Harderwijk de stad is tussen de Veluwe en de Randmeren. Betaalbaar en duurzaam wonen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Parkeren krijgt hierin bijzondere aandacht. 

Het gaat om een voormalig bedrijventerrein waarop in het verleden onder meer een eendenslachterij was gevestigd. Door het leggen van het voorkeursrecht op de percelen wil het college voorkomen dat de prijs wordt opgedreven door tegen elkaar opbiedende partijen of dat de grond in handen komt ban speculanten.

BRIEF

Door te hoge grondprijzen moeten potentiële kopers meer voor de bouwgrond betalen. Ook wordt de uitvoering van de doelstellingen anders wellicht onmogelijk. De betreffende eigenaren van de percelen zijn per brief op de hoogte gebracht van het opleggen van het voorkeursrecht. 

De rechtmatigheid van het besluit moet nog wel achteraf worden goedgekeurd door de gemeenteraad van Harderwijk. Daarover volgt op korte termijn een voorstel.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie