!
Afbeelding
Pixabay

Bouw derde fase Waterfront in Harderwijk kan emissieloos dankzij aanschaf laadhub

25 november 2022 om 11:40 Nieuwbouw

HARDERWIJK Met de aanschaf van een laadhub kan het werk in de derde fase van het Waterfront emissieloos worden uitgevoerd. 

Het college stelt hiervoor een krediet van 209.000 euro beschikbaar. De verwachting is dat van dit bedrag 122.153 euro aan subsidie terugvloeit in de gemeentekas.

HOGE EISEN AAN DUURZAAMHEID EN KLIMAATADAPTATIE

Aan het ontwikkelen van de deelgebieden binnen de derde fase van het Waterfront worden hoge eisen gesteld aan duurzaamheid, circulariteit en klimaatadaptatie. Voor het uitvoeren van civieltechnische werken werd dit nog niet gedaan. Het college beseft dat de energievoorziening een behoorlijke uitdaging vormt. Machines op waterstof moeten nog verder worden ontwikkeld voor ze breder toepasbaar en beschikbaar zijn. Waterstof is bovendien slecht te verkrijgen. Elektrisch aangedreven materiaal is wel breder beschikbaar.

ZONNEPANELEN

In samenwerking met de Algemene Inkoop Centraal (AIC) is toch een oplossing gevonden. Een laad hub die bestaat uit energie-opwekkers, accu’s en laadregelaars. Daarnaast is een overdekte ruimte gereserveerd om machines en accu’s te stallen en te laden. Zonnepanelen zorgen er samen met de noodzakelijke aansluiting op het stroomnet voor dat accu’s en machines op tijd geladen zijn.

De laadhub is flexibel inzetbaar en kan daardoor ook bij andere werkzaamheden worden ingezet. Bijvoorbeeld ook bij onderhoudsklussen. Met het oog op de toekomst en de ontwikkelingen rondom waterstof kan de laad hub worden uitgebreid met bijvoorbeeld een waterstof aggregaat. Het college ziet af van het inzetten van meer en grotere accu’s en meer energie-opwekkers. De kosten staan niet in verhouding tot het gebruik. Bovendien wordt de laadhub dan enorm groot en daardoor moeilijk verplaatsbaar.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie