Afbeelding
Pixabay

Bouw derde fase Waterfront in Harderwijk kan emissieloos dankzij aanschaf laadhub

Nieuwbouw

HARDERWIJK Met de aanschaf van een laadhub kan het werk in de derde fase van het Waterfront emissieloos worden uitgevoerd. 

Het college stelt hiervoor een krediet van 209.000 euro beschikbaar. De verwachting is dat van dit bedrag 122.153 euro aan subsidie terugvloeit in de gemeentekas.

HOGE EISEN AAN DUURZAAMHEID EN KLIMAATADAPTATIE

Aan het ontwikkelen van de deelgebieden binnen de derde fase van het Waterfront worden hoge eisen gesteld aan duurzaamheid, circulariteit en klimaatadaptatie. Voor het uitvoeren van civieltechnische werken werd dit nog niet gedaan. Het college beseft dat de energievoorziening een behoorlijke uitdaging vormt. Machines op waterstof moeten nog verder worden ontwikkeld voor ze breder toepasbaar en beschikbaar zijn. Waterstof is bovendien slecht te verkrijgen. Elektrisch aangedreven materiaal is wel breder beschikbaar.

ZONNEPANELEN

In samenwerking met de Algemene Inkoop Centraal (AIC) is toch een oplossing gevonden. Een laad hub die bestaat uit energie-opwekkers, accu’s en laadregelaars. Daarnaast is een overdekte ruimte gereserveerd om machines en accu’s te stallen en te laden. Zonnepanelen zorgen er samen met de noodzakelijke aansluiting op het stroomnet voor dat accu’s en machines op tijd geladen zijn.

De laadhub is flexibel inzetbaar en kan daardoor ook bij andere werkzaamheden worden ingezet. Bijvoorbeeld ook bij onderhoudsklussen. Met het oog op de toekomst en de ontwikkelingen rondom waterstof kan de laad hub worden uitgebreid met bijvoorbeeld een waterstof aggregaat. Het college ziet af van het inzetten van meer en grotere accu’s en meer energie-opwekkers. De kosten staan niet in verhouding tot het gebruik. Bovendien wordt de laadhub dan enorm groot en daardoor moeilijk verplaatsbaar.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal bijstandsontvangers daalt ook op Noordwest Veluwe: laagste niveau in negen jaar 2 uur geleden
Afbeelding
Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’ 14 uur geleden
Afbeelding
Herdenking van het overleden kind op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk 15 uur geleden
Afbeelding
Wim en Tina Zwaart verkopen restaurant Ratatouille in Harderwijk: ‘Na 40 jaar is het tijd voor andere dingen’ 16 uur geleden
Afbeelding
Bottermuseum Harderwijk krijgt gratis verf van AkzoNobel: verven van een botter kost zo 4.500 euro 19 uur geleden
Afbeelding
Stadsmuseum Harderwijk wordt derde in strijd om VriendenLoterij Museumprijs 2022 20 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse verenigingen halen samen ruim 45.000 euro op voor Grote Clubactie 20 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie