Ralf Leemeijer organiseert voor de achtste keer de Popronde.
Ralf Leemeijer organiseert voor de achtste keer de Popronde. Sophie van der Velden

Popronde in binnenstad Harderwijk: ontmoet jonge opkomende artiesten, eerder waren Kensington, Froukje en Jeangu Macrooy hier

7 oktober 2023 om 14:00 Muziek Tips van de redactie

HARDERWIJK De Popronde keert voor de achtste keer terug naar Harderwijk. Op zondag 15 oktober zijn er door de hele binnenstad verschillende optredens te bezoeken van jonge, opkomende artiesten. ,,Het zijn allemaal redelijk onbekende artiesten, dus je kunt lekker ontdekken!”

De Popronde wordt sinds 2016 georganiseerd in Harderwijk. Ralf Leemeijer heeft de organisatie vanaf het begin op zich genomen. ,,Uit de honderd landelijk geselecteerde artiesten maak ik een eigen selectie”, legt hij uit. Dit jaar spelen er twintig artiesten, verspreid over elf locaties in Harderwijk. Onder andere het Stadsmuseum, de Catharinakapel en Walhalla zijn deelnemende locaties. ,,Dit jaar doet de botterloods voor het eerst mee. Een super toffe locatie!” vindt Leemeijer.

De Popronde noemt zichzelf het grootste reizende muziekfestival van Nederland. In 41 steden door het hele land vinden er in de weekenden in het najaar Poprondes plaats. ,,Ieder jaar zijn er wel artiesten die doorbreken tijdens de Popronde”, aldus Leemeijer. ,,Het is een mooie gelegenheid om in korte tijd heel veel op te treden door het hele land.” Artiesten die tijdens eerdere Poprondes doorbraken, zijn onder andere Kensington en Froukje, maar ook Jeangu Macrooy. Hij opende de allereerste Popronde in Harderwijk in 2016 in de Popschool. ,,Toen was hij nog helemaal niet bekend.”

Het doel van de Popronde is niet alleen om de jonge artiesten een steuntje in de rug te geven, maar ook om de inwoners kennis te laten maken met nieuwe muziek. ,,Harderwijk kan op deze manier op een laagdrempelige manier in aanraking komen met opkomende artiesten,” legt Leemeijer uit. ,,Je kunt kiezen uit genres die uiteenlopen van indie en pop tot techno of klassiek. Vind je iets niet leuk? Dan kun je gewoon doorlopen naar de volgende!”

De Popronde wordt vanaf begin af aan ondersteund door de Popschool Harderwijk. ,, Zijn er niet genoeg geluidssetjes op een locatie? Dan regelt de Popschool het”, licht Leemeijer toe. ,,De cirkel is rond, nu het eerste optreden weer in de Popschool wordt georganiseerd.” Het laatste optreden van de dag zal plaatsvinden in café Gauwigheid. ,,Er komt daar een garage band optreden. Daardoor komt er heel ander publiek in de kroeg dan zij gewend zijn. Dat is ook super leuk.”

Hoeveel bezoekers de Popronde gemiddeld trekt is moeilijk te zeggen. ,,De toegang is gratis, dus we weten niet precies hoeveel mensen er komen”, legt Leemeijer uit. ,,Maar het is meestal overal gezellig druk.” Leemeijer is daar tevreden mee. ,,Tijdens deze Popronde is het ook koopzondag, dus is er veel winkelend publiek. Dat zijn in de praktijk vaak niet de mensen die naar de optredens komen. Ze zijn natuurlijk van harte welkom, maar komen ze niet, dan is dat ook oké.”

De Popronde wordt 15 oktober om 12.00 uur geopend in de Popschool. Vervolgens verspreiden de optredens zich over de stad. Alle optredens zijn gratis te bezoeken. Meer informatie is te vinden op popronde.nl

Sophie van der Velden
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie