De Kiekmure wordt met gesloten beurs overgenomen door de gemeente.
De Kiekmure wordt met gesloten beurs overgenomen door de gemeente. Eigen foto

De Kiekmure met gesloten beurs overgenomen door gemeente Harderwijk

26 mei 2023 om 17:11 Maatschappelijk

HARDERWIJK De fracties in de Harderwijker gemeenteraad lijken in te kunnen stemmen met het terugkopen van De Kiekmure en het beschikbaar stellen van een exploitatiesubsidie van 496.000 euro aan De Roef. 

Dit laatste bedrag komt overigens pas beschikbaar als een nieuw bestuur voor de Stichting MFC is aangetreden. Als gevolg van conflicten is het oude bestuur afgetreden maar blijft in functie tot een nieuw bestuur is gevonden. Dat moeten zij overigens zelf aanstellen.

KRITISCH

De discussies over het verleden en de toekomst zijn los van elkaar gekoppeld. Dat maakt dat de raad donderdag 1 juni een besluit over zowel de aankoop van de Kiekmure en de subsidie voor De Roef kan worden genomen. De discussie over de kosten van het onderzoek naar de Kiekmure en het opstappen van het bestuur van het MFC wordt apart gevoerd. Vooral de PvdA staat kritisch ten opzichte van de rol die de gemeente zelf in het geheel heeft gevoerd. Maar ook bij andere fracties leven vragen.

De Kiekmure wordt met gesloten beurs overgenomen door de gemeente. Wel krijgt het bestuur van stichting MFC twee jaar een opstartsubsidie van 130.000 euro per jaar. Onderzoek wijst uit dat er daarnaast tachtigduizend euro benodigd is voor onderhoud. Met het overnemen wil het college van burgemeester en wethouders de toekomst van De Kiekmure veilig stellen.

WONINGBOUW

Dat houdt in dat het pand de huidige status behoudt en niet plaats maakt voor woningbouw. Dit geeft wethouder Wilco Mazier aan naar aanleiding van een vraag van Tjitske van Noordennen (PvdA) waarom de grond niet is getaxeerd indien deze voor woningbouw wordt ingezet. Over de toekomstige invulling zijn nog geen concrete plannen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie