!
Een extra krediet van 110.000 euro voor De Roef en De Kiekmure
Een extra krediet van 110.000 euro voor De Roef en De Kiekmure Pixabay

Financiële situatie De Roef en De Kiekmure hoofdpijndossier gemeente Harderwijk

25 november 2022 om 15:10 Maatschappelijk

HARDERWIJK Met een extra krediet van 110.000 euro heeft het college van burgemeester en wethouders het doorgaan van de activiteiten in De Roef en De Kiekmure tot het eind van dit jaar veilig gesteld. 

Aangegeven wordt dat het dagelijks bestuur van de gemeente zich daarmee op het terrein van de bevoegdheid van de raad begeeft. Dat wordt betreurd maar het college zegt daarmee wel de verantwoordelijk te nemen om het al dan niet tijdelijk sluiten van beide multifunctionele centra te voorkomen.

STICHTING MFC 

De problemen bij de Stichting MFC dat beide accommodaties beheert blijken veel groter te zijn dan werd aangenomen. Dat maakt dat de raadscommissie Samenleving een integrale discussie wil voeren hoe om te gaan met de aanpak van deze kwestie. Dat was de reden dat besloten werd niet nu al de discussie aan te gaan over de vergoeding van de onderzoekskosten van 166.271,30 die voor de transformatie van De Kiekmure bij de gemeente worden geclaimd. 

Bij die discussie wil men ook betrekken hoe het college aankijkt tegen het eigen handelen van de gemeente naast het functioneren van de stichting en de relatie van de gemeente met de stichting. De raad wil niet uitsluiten dat het voorstel de 110.000 euro beschikbaar te stellen toch al in december wordt genomen. Maar dit ook te willen betrekken bij de integrale behandeling die vermoedelijk in januari kan plaatsvinden.

ALCOHOL- EN TERRASVERGUNNING

Door de stichting zijn inmiddels meerdere verzoeken bij de gemeente neergelegd. Dat is de vergoeding voor het onderzoek maar ook de juridische eigendomsoverdracht van De Kiekmure naar de gemeente. Voor de exploitatie op de lange termijn wil het bestuur van de stichting een aanvullende structurele subsidie. Tevens wordt een alcohol- en terrasvergunning aangevraagd en wordt gevraagd om een financiële dekking voor het ondernemersplan van de stichting. Om welke extra bedragen het gaat wordt niet aangegeven door het stichtingsbestuur.

ONDERZOEK

Het college is er achter gekomen dat er nog een vordering openstaat bij de stichting. Het gaat om een bedrag van de 30.000 euro waarover door de raad al in 214 een besluit is genomen. Door het college is besloten een onafhankelijke externe accountant onderzoek naar de huidige exploitatie en financiële situatie van de stichting te laten doen. Hierdoor moet een goed en onafhankelijk beeld van de huidige situatie ontstaan.

De uitkomst van het onderzoek wordt nog voor het eind van dit jaar verwacht. De analyse moet dan in het eerste kwartaal van 2023 plaats vinden. Het lijkt erop dat de raad dat niet wil afwachten maar in januari de integrale discussie over de stand van zaken wil voeren over het inmiddels tot een hoofdpijn geworden dossier.

Door het college wordt de gang van zaken betreurd. Waarbij men wel aangeeft dat met de gekozen aanpak de activiteiten in beide centra voorlopig kunnen worden voortgezet en begin 2023 een nieuw perspectief kan worden gegeven.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie