!
Van links naar rechts: Jitske Schols - kunstenaar, Vera Carasso - directeur Museumvereniging, Sophie van Steenderen, conservator Stadsmuseum, Corien van der Meulen, directeur Stadsmuseum.
Van links naar rechts: Jitske Schols - kunstenaar, Vera Carasso - directeur Museumvereniging, Sophie van Steenderen, conservator Stadsmuseum, Corien van der Meulen, directeur Stadsmuseum. Ruben Schipper

Tentoonstelling MADAMADAM met schilderijen van Jitske Schols geopend in Stadsmuseum Harderwijk

27 september 2022 om 10:52 Kunst

HARDERWIJK In Stadsmuseum Harderwijk is vrijdag de tentoonstelling MADAMADAM met schilderijen van beeldend kunstenaar Jitske Schols geopend. In de werken van Schols staan de levens van vergeten vrouwen centraal. De tentoonstelling werd geopend door Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging en Stichting Museumkaart. Carasso complimenteerde Stadsmuseum Harderwijk met deze tentoonstelling van ‘supertalent’ Jitske Schols. 

Beeldend kunstenaar Jitske Schols is gefascineerd door de levens van vrouwen uit het verleden. Hun verhalen, hoe bijzonder ook, zijn vaak in de vergetelheid geraakt. Want nog steeds wordt de geschiedenis vooral verteld aan de hand van de belevenissen van mannen. MADAMADAM toont drie series schilderijen waarin vrouwenverhalen in beeld worden gebracht: ‘As it goes’ (gebaseerd op het leven van Schols’ eigen overgrootmoeder Elsa), ‘Never No’ (geïnspireerd op Caresse Crosby, uitvindster van de moderne beha) en ‘Maestro’ (een eerbetoon aan één van de eerste vrouwelijke dirigenten: Frieda Belinfante). Specifieke vrouwen en hun vergeten levensverhalen zijn de aanleiding voor de schilderijen van Schols. Maar onder haar handen veranderen de voorstellingen in universele verhalen over vrouw-zijn. Met als onderliggende bedoeling: de beschouwer laten reflecteren op de rol van de vrouw vroeger én nu. 

Jitske Schols (Rotterdam, 1969) woont en werkt in Amsterdam. Ze kreeg bekendheid toen ze in 2017 de Dutch Photographic Portrait Prize won. Ze werkte als portretfotograaf voor onder meer Het Parool en de Volkskrant en richtte zich daarnaast op autonome portretfotografie. In coronatijd verwisselde Schols haar camera voor kwast en verf en begon aan een snelgroeiend oeuvre van geschilderde vrouwenportretten. Met MADAMADAM heeft Stadsmuseum Harderwijk een primeur: het is de allereerste tentoonstelling met Jitske Schols’ schilderijen. 

VRIENDENLOTERIJ MUSEUMPRIJS 2022  Stadsmuseum Harderwijk is één van de acht Nederlandse musea die genomineerd zijn voor de VriendenLoterij Museumprijs 2022. Thema dit jaar is Het Museum als Beste Buur. Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging en Stichting Museumkaart, benadrukte in haar openingswoord dat Stadsmuseum Harderwijk wat haar betreft terecht genomineerd is. Zij noemde Stadsmuseum Harderwijk een voorbeeld van de rol die een museum kan pakken in de gemeenschap; het Stadsmuseum functioneert daadwerkelijk als bindmiddel in de samenleving. Op 7 november wordt bekend gemaakt welke drie musea kans maken op de prijs van 100.000 euro. Het publiek bepaalt welk museum de winnaar wordt. 

MADAMADAM - schilderijen van Jitske Schols is tot 9 januari te zien in Stadsmuseum Harderwijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie