!
De 100-jarige Guus Sundermeijer-Rincker tijdens de opening van haar expositie ‘Een kunstenaar van 100 jaar’ in Stadsmuseum Harderwijk.
De 100-jarige Guus Sundermeijer-Rincker tijdens de opening van haar expositie ‘Een kunstenaar van 100 jaar’ in Stadsmuseum Harderwijk. Jan de Roo Fotografie

Met expositie ‘Een kunstenaar van 100 jaar’ in Stadsmuseum blikt Harderwijkse Guus Sundermeijer-Rincker terug op een lang kunstenaarschap

26 februari 2024 om 09:08 Kunst

HARDERWIJK In Stadsmuseum Harderwijk opende op donderdag 22 februari in aanwezigheid van de kunstenares zelf de expositie ‘Een kunstenaar van 100 jaar’. De 100-jarige Guus Sundermeijer-Rincker uit Harderwijk kijkt met deze expositie terug op een lang en productief kunstenaarschap.

Zij studeerde in 1946 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en begon haar carrière als illustrator van kinderboeken. Al snel stapte ze over naar schilderen in olieverf. 

MODERNISTISCHE STIJL

Guus Sundermeijer-Rincker maakte jarenlang deel uit van de kunstenaarskring in Nunspeet, rondom de schilder Jos Lussenburg. Zij had echter een geheel eigen, modernistische stijl, die afweek van het werk van haar Nunspeetse collega-schilders. Haar werken zijn kleurrijk en expressief, de verf is met forse penseelstreken of met het paletmes aangebracht op het doek en figuratieve vormen zijn in mindere of meerdere mate geabstraheerd.

‘INSPIREREND VOORBEELD’

Conservator Sophie van Steenderen over de expositie: ,,Het is een eer om het werk van Guus Sundermeijer-Rincker te mogen tonen in het Stadsmuseum. Zij was als vrouwelijke professionele kunstenaar werkzaam in een tijd dat dat nog allesbehalve vanzelfsprekend was. Zij kon zich niet alleen meten met haar mannelijke collega’s, ze wist zich ook van hen te onderscheiden en haar eigen unieke stijl te ontwikkelen. Daarmee is ze een inspirerend voorbeeld en heeft zij de weg vrij gemaakt voor nieuwe generaties vrouwelijke kunstenaars.”

De expositie ‘Een kunstenaar van 100 jaar’ is van 22 februari 2024 tot en met 1 april te zien op de begane grond van Stadsmuseum Harderwijk. Toegang is gratis. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie