Dwight Lodeweges. (foto: Jaap Hop)
Dwight Lodeweges. (foto: Jaap Hop) Foto: Jaap Hop

Dwight Lodeweges over zijn vertrek naar Ajax: ‘Ik had tot mijn verbazing John Heitinga aan de lijn’

3 februari 2023 om 09:37 Voetbal

HARDERWIJK Maandag- en dinsdagavond leidde hij nog de training bij VVOG, donderdagavond was Dwight Lodeweges voor het laatst op sportpark de Strokel om de spelers kort toe te spreken en afscheid te nemen. Want de Voorthuizenaar (65) staat vanaf vandaag onder contract bij Ajax, als assistent van interim-hoofdtrainer John Heitinga.

Lodeweges, die een week eerder zijn afscheid bij VVOG had aangekondigd aan het eind van dit seizoen, omdat hij meer thuis wil zijn, had zelf een vervroegd afscheid ook niet voorzien. „Ik wist zaterdag nog nergens van. Maandagavond kreeg ik een telefoontje en had ik tot mijn verbazing John Heitinga aan de lijn. Ik heb nog niet eerder met hem gewerkt, maar mij werd verteld dat ze informatie hebben ingewonnen bij mensen. Ik ben assistent geweest van Koeman en schijnbaar is dat opgevallen. Het gesprek beviel ook goed. Dinsdag ben ik gaan praten op een neutrale plek met Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar van Ajax. Woensdag heb ik weer een gesprek gehad en woensdagavond zijn we er uit gekomen. Ik heb PSV gedaan en heb Oranje gedaan. Ik heb met meerdere mensen gewerkt en door goede feedback over mij in die rol zijn ze bij mij terechtgekomen. Ik had niet meer verwacht dat dat dit nog zo komen en ik kan hier geen nee tegen zeggen. Dan moet je een beslissing nemen en ik dacht: ik wil dit nog een keer meemaken en ga dit gewoon doen. Donderdagmorgen heb ik op De Toekomst mijn contract getekend en allerlei dingen geregeld. Vrijdag zijn ze vrij, zaterdag gaan ze trainen en daarna vertrekken we naar Friesland waar we zondag tegen Cambuur Leeuwarden gaan spelen. Tot en met mei ga ik als assistent John Heitinga meehelpen de ploeg op de rails te krijgen. Het worden vier of vijf heel avontuurlijke maanden.”

In mijn contract stond wel een clausule dat ik weg kon als er een club uit de top drie zou komen

Lodeweges wilde niks achter de rug van VVOG doen en heeft ‘de mensen die erover gaan’ dinsdagavond geïnformeerd. „Ik heb nauw met ze samengewerkt en heel nauwgezet overlegd. Ik kwam bij VVOG omdat ik het rustiger aan wilde gaan doen, nadat mijn vrouw een ongeluk had gehad. Thuis gaat het goed, maar zij is daar nog steeds niet overheen, dus vliegen en rondreizen met de camper waren we nog niet van plan. Maar in mijn contract stond wel een clausule dat ik weg kon als er een club uit de top drie zou komen, als er een mooie functie voor een bondscoachschap zou komen van bijvoorbeeld Canada of als Ronald Koeman zou bellen voor het Nederlands Elftal. VVOG laat ik goed achter met Jordi Roelofsen en Werner Pluim. Ik kreeg als eerst het woord en heb tegen de spelers gezegd dat ik ze zal missen. Ik had dit ook wel graag afgemaakt, maar ik wilde deze kans niet laten schieten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie