Hilde van Maanen houdt trots de wedstrijdbeker van de Gouden IJscreatie vast.
Hilde van Maanen houdt trots de wedstrijdbeker van de Gouden IJscreatie vast. Laura Westendorp - Wonderwood Fotografie

PATRIJS in Harderwijk in de race voor beste ijssalon van het jaar: spannende tijd met bezoeken van mystery guests

11 april 2023 om 14:34 Zakelijk

HARDERWIJK ‘Geen groter geluk jou te laten smelten’, prijkt er in goudkleurige letters op de muur van PATRIJS in Harderwijk. Hilde van Maanen, eigenaresse van de patisserie en ijssalon, wil haar bezoekers met verrassende, nieuwe smaken verleiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van vlierbloesemijs met aardbeien, of macarons met gezouten caramel? Dat het oog ook wat wil snapt Hilde maar al te goed, want haar creaties zien er fantastisch uit. Met haar ‘Mille-Tuille’ won ze dit jaar zelfs de Gouden IJscreatie: een hele eer.

De Gouden IJscreatie is een Nederlandse ijswedstrijd die één keer per jaar gehouden wordt. Hilde deed dit jaar voor het eerst mee. ,,Bij deze wedstrijd gaat het om de lekkerste ijscoupe. Er deden 12 deelnemers mee en we moesten vier keer dezelfde coupe maken in zes minuten tijd. We waren verplicht om stracciatella-ijs te gebruiken.” 

INSPIRATIE

Voor haar Mille-Tuille liet Hilde zich inspireren door millefeuille: de duizend laagjes bladerdeeg zoals bij een tompouce. Naast stracciatella bestond haar coupe uit pure chocolade en bloedsinaasappel sorbet. Ze wisselde de ijssmaken af met knapperige koeklaagjes en dunne chocoladescherven. Verder gebruikte ze een chocolade crumble en geroosterde melkchocolade ganache, aangevuld met een gel Bergamot. Ze werkte het geheel af met druppels van olijfolie, basilicum en finger lime (kaviaar van limoen).

NOMINATIE

,,Ik vond het erg spannend om mee te doen, het zweet stond op mijn voorhoofd! Ik deed voor het eerst mee en had echt niet verwacht dat ik gelijk zou winnen!,” vertelt Hilde. De wedstrijdbeker staat in de etalage en het goede nieuws is dat de winnende ijscreatie te proeven is in PATRIJS. 

Het winnen van de wedstrijd betekent tevens een nominatie voor Beste IJssalon van het jaar. Hilde hoort in juni of haar salon deze prestigieuze titel mag voeren. Het wordt een spannende tijd, want PATRIJS gaat bezocht worden door mystery guests de komende maanden.

MASTERCHEF

Hilde gaf in 2016 haar vaste baan op om deel te nemen aan het TV-programma MasterChef Holland. ,,Van kinds af aan was ik altijd al aan het bakken en koken en later ook nog in mijn vrije tijd. Dat ik MasterChef won was voor mij de motivatie om me volledig toe te gaan leggen op mijn grootste hobby.” 

Na diverse stages, onder andere bij meesterpatissier Hidde de Brabander, besloot Hilde zich te specialiseren in alles wat zoet is; van koekjes en taarten tot ijs en chocolade. Ze maakt alles met de hand en gebruikt altijd verse ingrediënten. ,,Ik wil dat mijn creaties puur en natuurlijk zijn, maar ook authentiek en verleidelijk. Ik maak waar ik zin in heb en werk het liefst met producten van het seizoen. Ik test dingen uit, proef veel en vaak ontstaat er dan gaandeweg een recept.”

Kijk voor meer info op: patrijsharderwijk.nl

Marja Stienstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie