De PMD-containers in Hierden blijven tot en met 21 december in gebruik
De PMD-containers in Hierden blijven tot en met 21 december in gebruik Wijnand Kooijmans

Proef apart inzamelen van PMD stopt deze maand in Harderwijk, resultaat pilot volgende maand bekend

8 december 2023 om 10:00 Politiek

HARDERWIJK De proef met het apart inzamelen van PMD (plastic- en metalen verpakkingen en drinkkartons) in de gemeente Harderwijk eindigt 22 december. De containers bij winkelcentra in Harderwijk en het dorpshuis in Hierden zijn tot en met donderdag 21 december te gebruiken, de dag daarna worden ze verwijderd.

Voor de proef werden acht locaties ingezet. Er blijft nog wel de mogelijkheid het PMD-afval in te leveren in het milieupark aan de Daltonstraat in Harderwijk. Daarnaast kan deze vorm van afval, net als voorheen, ook weer gewoon in het restafval.

Met de pilot heeft het college van burgemeester en wethouders de belofte ingelost uit het collegeprogramma 2022-2026. Hierin was vastgelegd dat er een proef met het inzamelen van PMD-afval zou worden gehouden. Wethouder Edwin Enklaar: ,,De pilot moet inzicht geven in hoe de inwoners van Harderwijk en Hierden het liefst omgaan met het scheiden van plastic afval. Daarnaast kijken we naar de hoeveelheid en kwaliteit van het ingezamelde PMD-afval.”

De eerste ervaringen met het apart inzamelen waren, zo gaf het college tussentijds aan, positief. Door fracties binnen de raad werden echter wel vraagtekens gezet bij de wijze waarop de benodigde informatie tot dan was verzameld. 

De gemeente Harderwijk is nu nog een gemeente waar na het inzamelen van het afval een scheiding plaats vindt. Dat betekent dat PMD-afval en restafval bij de afvalverwerker worden gescheiden met behulp van geavanceerde nascheidingsmachines. Bij de pilot is gekeken hoe zorgvuldig inwoners hun afval zelf scheiden. Dat moet antwoord geven op de vraag of dat goed genoeg is om het afval al aan de bron te scheiden of dat de huidige inzameling het beste is voor de gemeente Harderwijk.

Tijdens de pilot zijn verschillende metingen gedaan. Naast de kwaliteit van het apart ingezamelde PMD-afval is ook de hoeveelheid apart ingezameld PMD bijgehouden. Op deze manier kan worden berekend hoeveel van het totaal aan PMD apart is ingezameld tijdens de pilot in vergelijking met voorgaande periodes zonder de pilot.

Belangrijk doel van de pilot was om te bepalen waar de inwoners van Harderwijk en Hierden hun voorkeur aangeven: zelf vooraf scheiden of achteraf via de afvalverwerker. Dat wordt onder meer geïnventariseerd door middel van online enquêtes en fysieke enquêtes op straat. De uitkomsten van de verschillende metingen gebruikt de gemeente om uiteindelijke keuzes te maken voor de afvalinzameling in Harderwijk en Hierden in de volle breedte vanaf 2026. Dan ook stapt de gemeente over van de huidige inzamelaar van het afval naar Omrin.

De enquête is tot en met 7 januari in te vullen op www.afvalharderwijk.nl/vragenlijst. Wethouder Enklaar: ,,Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe representatiever het beeld is dat we krijgen. Het helpt ons te kiezen welke scheidingsmodel het beste is.”

In januari worden alle resultaten van de pilot bekend gemaakt, gevolgd door een analyse. De verwachting is dat de gemeenteraad uiterlijk rond de zomer 2025 de definitieve analyse en aanbevelingen ontvangen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie