Afbeelding
Pixabay

Geen boete voor barmhartigheid

Politiek

HARDERWIJK De fractie van de ChristenUnie in de Harderwijker raad wil niet dat bezoekers van de voedselbank die tegoedbonnen krijgen voor het doen van boodschappen hiervoor worden gekort op hun uitkering.

De samenwerkende kerken in Harderwijk zijn een noodfonds ‘Harderwijk geeft warmte’ gestart. Bedrijven en inwoners worden opgeroepen geld te doneren voor mensen in nood. Het criterium voor een aanvraag om voedselbonnen is 120 procent van het bijstandsniveau.

Wettelijk kunnen mensen in de bijstand worden gekort als ze een extra bedrag krijgen. Door de minister van armoedebeleid is wel een plan gepresenteerd om de harde uitwerking van deze regel te verzachten. De fractie van de ChristenUnie geeft aan de actie van de kerken toe te juichen. ,,Indien niet omzien naar elkaar niet meer kan wordt het een kille samenleving.” 

Om die reden wordt het college van burgemeester en wethouders gevraagd of zij het eens zijn met de mening van de ChristenUnie dat er geen boete zou moeten zijn op barmhartigheid. De raad heeft eerder een motie aangenomen waarin het college wordt gevraagd de regels rond giften en charitatieve instellingen te wijzigen. 

De CU wil weten of de bijdrage van Harderwijk geeft warmte onder de reikwijdte van de motie valt of dat het college bereid is te zorgen dat de persoon die de voedselbon krijgt niet wordt gekort op de uitkering. De ruimte die de wet wel biedt moet niet worden aangetast. Het college wordt gevraagd meer aandacht te geven aan de actie van de kerken.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 16 uur geleden
Afbeelding
Open dag op bouwplaats N302 Ganzenweg-Knardijk 17 uur geleden
Afbeelding
44ste editie Veluwade is een festival 17 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Harderwijks Mannenkoor start nieuwe seizoen 15 aug, 10:12
Afbeelding
Steekpartij met slachtoffer op Emdenmeen in Harderwijk 15 aug, 09:58
Afbeelding
Man Overboord Festival op Strandeiland is evenement in maritieme sfeer 13 aug, 13:49