Afbeelding
Pixabay

Geen boete voor barmhartigheid

Politiek

HARDERWIJK De fractie van de ChristenUnie in de Harderwijker raad wil niet dat bezoekers van de voedselbank die tegoedbonnen krijgen voor het doen van boodschappen hiervoor worden gekort op hun uitkering.

De samenwerkende kerken in Harderwijk zijn een noodfonds ‘Harderwijk geeft warmte’ gestart. Bedrijven en inwoners worden opgeroepen geld te doneren voor mensen in nood. Het criterium voor een aanvraag om voedselbonnen is 120 procent van het bijstandsniveau.

Wettelijk kunnen mensen in de bijstand worden gekort als ze een extra bedrag krijgen. Door de minister van armoedebeleid is wel een plan gepresenteerd om de harde uitwerking van deze regel te verzachten. De fractie van de ChristenUnie geeft aan de actie van de kerken toe te juichen. ,,Indien niet omzien naar elkaar niet meer kan wordt het een kille samenleving.” 

Om die reden wordt het college van burgemeester en wethouders gevraagd of zij het eens zijn met de mening van de ChristenUnie dat er geen boete zou moeten zijn op barmhartigheid. De raad heeft eerder een motie aangenomen waarin het college wordt gevraagd de regels rond giften en charitatieve instellingen te wijzigen. 

De CU wil weten of de bijdrage van Harderwijk geeft warmte onder de reikwijdte van de motie valt of dat het college bereid is te zorgen dat de persoon die de voedselbon krijgt niet wordt gekort op de uitkering. De ruimte die de wet wel biedt moet niet worden aangetast. Het college wordt gevraagd meer aandacht te geven aan de actie van de kerken.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 1 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 2 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 3 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 3 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 4 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 4 uur geleden