!
Afvalcontainers.
Afvalcontainers. Pixabay

Vraagtekens bij gele kaart op volle afvalcontainers

12 februari 2022 om 09:00 Politiek

HARDERWIJK De fractie van D66 is verbaasd dat inwoners van de gemeente Harderwijk in de eerste week van januari een gele kaart hebben ontvangen wanneer hun container te vol zat van afvalinzamelaar Aconov met de tekst ‘Biedt uw container aan met een geheel gesloten deksel.’

De partij wil weten of het college van burgemeester en wethouders op de hoogte is van deze berichtgeving maar ook of het college enige zeggenschap heeft over de vorm en inhoud van de communicatie van Aconov richting de bewoners.

Aangegeven wordt dat in de afgelopen jaren zelden een ‘gele kaart’ op containers is geplaatst met een openstaand deksel. Men zegt er begrip voor te hebben dat er zo min mogelijk sprake moet zijn van overvolle containers om zo het risico op zwerfvuil en overlast van dieren tegen te gaan. Maar vraagt zich wel af waarom er in het verleden zo weinig is gecommuniceerd over de wijze van aanbieding en waarom deze werkwijze ineens is veranderd. 

Ook wil D66 van het college weten welke consequenties het kan hebben indien een inwoners zijn container niet een gesloten deksel aanbiedt. De consequenties staan niet vermeld op de kaart.

Het idee achter de nieuwe wijze van inzameling is, zo stelt D66, dat inwoners steeds minder vaak hun container aanbieden. Om die reden vraagt de partij of het college het met hen eens is dat een betaling per lediging en dus het zo min mogelijk vaak aanbieden van de container, automatisch ook leidt tot vollere containers.


D66 wil verder weten of de afvalcoach in de toekomst een rol gaat spelen tussen Aconov, de gemeente en de inwoners. Maar ook waarom er voor is gekozen om pas dit jaar, als het nieuwe afvalbeleid al is ingevoerd, op zoek te gaan naar de vervulling van de vacature voor een afvalcoach. Hierdoor is naar de mening van de partij kostbare tijd verloren gegaan in het verbeteren van het communicatieproces.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie