!
Afbeelding
pixabay.com

Containers gft-afval op 150 locaties

3 december 2021 om 17:08 Politiek

HARDERWIJK Binnen de gemeente Harderwijk zijn er ongeveer 6.700 huishoudens die vallen onder de categorie hoogbouw, stapelbouw en binnenstad. Daarvan hebben er ongeveer 5.700 geen beschikking over een mini-container aan huis voor groente-, fruit- en tuinafval of een gezamenlijk GFT-verzamelcontainer met een afvalpas.

Wijnand Kooijmans

Deze containers moeten op ongeveer 150 locaties worden geplaatst. De verwachting is dat dit eind juni 2022 is gerealiseerd en de containers operationeel zijn. De gemeente is afhankelijk van levertijden en de tijd die nodig om de containers te plaatsen. De levertijden staan onder druk vanwege een wereldwijd grondstoffentekort als gevolg van de economische groei.

Indien het variabele tarief tot en met de maand juni niet wordt doorberekend aan de betreffende inwoners betekent dit een lagere opbrengst van in totaal 330.714 euro. De gevolgen voor de begroting van alleen het basistarief in rekening brengen bij deze inwoners is 55.119 euro per maand.

Binnen de begroting zijn al wel een aantal marges opgenomen om tegenslagen op te vangen. Het gaat dan om opgeteld een bedrag van 200.000 tot 250.000 euro. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat door het benutten van deze marges voor financiële compensatie, de gemeente een financieel risico loopt.

De betreffende inwoners worden door de gemeente geïnformeerd over de grote planning en de exacte compensatie. Deze wordt echter pas verzonden na de raadsvergadering van 23 december waarin de Verordening Afvalstoffenheffing 2022 op het programma staat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie