!
Jan van Panhuis (SGP) hoopt op een tweede raadsperiode.
Jan van Panhuis (SGP) hoopt op een tweede raadsperiode. Wijnand Kooijmans

SGP-fractievoorzitter voelt zich roepende in de woestijn

25 november 2021 om 18:17 Politiek

HARDERWIJK Jan van Panhuis (SGP) hoopt op een tweede raadsperiode in de gemeente Harderwijk. Daarin wil hij de principiële standpunten van zijn partij opnieuw uitdragen. Ook al voelt hij zich een roepende in de woestijn en denkt hij dat anderen vaak meer voor de winst gaan dan voor die principiële standpunten.

Wijnand Kooijmans

Als SGP moeten wij het hebben van de principiële kiezer, zo zegt Jan van Panhuis (70). Hij hoopt op een tweede periode als raadslid. Dat hij nu pas zijn eerste termijn er bijna heeft opzitten heeft er mee te maken dat hij werkzaam was binnen het gemeentelijk apparaat en daarmee het raadswerk taboe was. ,,Ik was al wel eerder gevraagd als raadslid”, zo zegt hij in zijn woonkamer waar een standaard met Bijbel dicht bij de deur staat.

Hij heeft net een bericht binnen van burgemeester Harm-Jan van Schaik. Die heeft eenmaal per jaar een gesprek met de fractieleiders en wil nu een keertje bij Van Panhuis aan huis komen. ,,Welkom”, zo schrijft hij kort en bondig neer, zoals hij ook graag als raadslid graag kort maar wel duidelijk zijn standpunt naar voren brengt.

KOORTS Verkiezingskoorts is een woord dat momenteel al vaak wordt genoemd. ,,Daar heb ik niet zo’n last van. Dat geldt meer voor partijen als Harderwijk Anders, Gemeentebelang en ook D66. Die vissen toch allemaal een beetje uit dezelfde vijver als het gaat om de zwevende kiezer.”

Als het gaat om wat Van Panhuis belangrijk vindt voor de komende raadsperiode is hij duidelijk: dat de winkels niet vaker op zondag open gaan. ,,We waren destijds de enige partij die tegen was dat de winkels op de dag des Heere open gingen.” In dat standpunt vond hij zijn zoon Maarten van Panhuis tegen zich die voor de VVD in de Harderwijker gemeenteraad zit.

,,Ik ben blij dat ik nog een goede gezondheid heb en dat ik nog de mogelijkheid heb het raadswerk te doen. Ik vind het wel jammer dat de Bijbel steeds meer op de achtergrond raakt, ook bij andere christelijke partijen. De verleiding is groot voor het resultaat te gaan en niet voor het principe.”

Van Panhuis denkt dat dit ook komt door de verkleuring van Harderwijk. ,,Kerken sluiten en dat zie je terug in de politiek.” In de gemeenteraad is Van Panhuis een eenling. ,,Ik zeg daarom wel eens gekscherend met Nunspeet samen hebben we acht raadsleden en twee wethouders.”

GERESPECTEERD Van Panhuis ervaart wel een goede collegialiteit binnen de raad. ,,Ik word gerespecteerd en dat vind ik belangrijk. Dat is in de landelijke politiek anders. Daar zijn de discussies dusdanig hard dat geen goed voorbeeld aan de jongeren wordt gegeven. Ik ben wel voor een stevig debat als je elkaar maar in de eigen waarde laat.”

Hij vindt het fijn dat moties van zijn partij niet direct ter zijde worden geschoven maar soms ook mogen rekenen op unanieme steun van de overige partijen in de raad. Als voorbeeld noemt hij het pleidooi van de SGP voor het behoud van de boerenerven in Hierden. Maar ook rond Mheenlanden.”

Van Panhuis en zijn vrouw hebben negen kinderen. ,,Ik heb met allemaal een goed contact, ook met Maarten al is hij dan raadslid voor de VVD. ,,Onze standpunten verschillen en daardoor sta je soms tegenover elkaar. Dat vind ik wel jammer, indien hij terugkeert bij de SGP zou hij denk ik meteen lijsttrekker zijn. Ik zou graag een stapje terug doen voor hem. We hebben soms een aardig debat met elkaar en de andere kinderen. Maar respecteren elkaar wel.”

Het niet verder aantasten van de zondagsrust noemt Van Panhuis een belangrijk punt voor zijn partij in de komende vier jaar. Maar ook het behoud van de boerenerven in Hierden gaat hem en zijn partij ter harte. ,,Zoals ook het verduurzamen van de afvalinzameling. Mensen moeten hier meer bewust van worden gemaakt. Het is een onderwerp dat terugkomt op de agenda.”

WONINGNOOD Ook de aanpak van de woningnood vindt Van Panhuis belangrijk. ,,We willen dat wordt gekeken naar de bouw van levensbestendige woningen op de boerenerven. Ook al om de vergrijzing van het dorp Hierden tegen te gaan.” De versoepelingen die hij bespeurt ten aanzien van het drugsgebruik moeten onmiddellijk worden teruggedraaid, zo is het standpunt van Jan van Panhuis.

Van Panhuis zegt dat de kiezer mag rekenen op een blijvende getuigenis van de SGP. ,,Dat betekent dat we niet tegen de begroting stemmen maar wel tegen onderdelen die in strijd zijn met wat er in de Bijbel staat. Ik moet aan het eind van mijn leven verantwoording afleggen, ook over wat ik de raadszaal heb gezegd.”

,,Ik vind het belangrijk dat we het goede in elkaar zoeken. Ik ben blij dat ik waardering krijg voor mijn werk en niet alleen van mensen die op de SGP stemmen. Daarom hoop ik dat we ook na de verkiezingen nog samen een raad vormen waarin ik mijn getuigenis mag afgeven als het over principiële standpunten gaat.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie