Afbeelding
Pixabay

Foute keuze van de raad

Politiek

HARDERWIJK De meerderheid van de raad heeft een fout gemaakt door niet te kiezen voor het vooraf scheiden van het afval. Dat gaf inspreker Arthur Beck aan tijdens de commissie Ruimte van de gemeente Harderwijk. Hij is zelf werkzaam in de biologische foodsector.

Wijnand Kooijmans

Vooraf scheiden is naar zijn mening beter voor het klimaat. Bronscheiding is wat hem betreft beter dan nascheiding. Inzamelen van plastic betekent ook minder afval in de grijze container en bespaart daarmee uiteindelijk kosten. ,,Al bestaat het leven uit meer dan alleen geld”, zo hield Beck de commissie voor. Hij wil dat de aarde beter wordt beschermd voor het nageslacht. Daarnaast vindt hij dat de milieustraat meer open moet op uren waarop ook de werkende burger hiervan gebruik van kan maken.

Beck vindt het fout dat niet het voorstel van Harderwijk Anders en het CDA is aangenomen waarin werd gepleit voor het plaatsen van afvalcontainers bij de supermarkten voor het inzamelen van plastic. De grondstof mag wellicht niet veel wegen, navraag bij de gemeente Nijkerk heeft hem geleerd dat het toch gaat om dertig kilogram per jaar per inwoner. 

Hij verwacht dat indien hierop goede voorlichting is gericht de consument ook kan worden bewogen minder producten mee te nemen uit supermarkten welke in plastic zijn verpakt. Vanuit de commissie wordt aangegeven dat onderzoek heeft aangetoond dat nascheiding beter voor het milieu is dan voorscheiding. 

Martijn Pijnenburg (D66) geeft aan dat voor zijn partij niet de kosten de doorslag hebben gegeven bij de keuze voor nascheiding. De burger moet beter worden voorgelicht over de impact van plastic, zo vindt Beck.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Appartementen onbewoonbaar na brand in Zeewolde 5 aug, 14:45
Afbeelding
Gondelvaart met 4.500 scouts in Zeewolde 5 aug, 08:57
Afbeelding
Provincie Gelderland vaart voor het eerst mee met Pride Amsterdam 5 aug, 08:45
Afbeelding
Provincie Gelderland waarschuwt voor steile bodems in zwemlocaties 4 aug, 10:27
Afbeelding
Brand aan boord van Harderwijks schip 4 aug, 09:00
Afbeelding
‘Bus biedt zoveel meer aan techniek’ 3 aug, 15:00
Afbeelding
Kamers vol historische verhalen bij Stadsmuseum Harderwijk Uitjes in de regio 3 aug, 11:00