Afbeelding
Foto: expresswriters via Pixabay

Vloerverwarming verovert steeds meer Nederlandse huizen

15 mei 2023 om 00:00 Partnercontent

Nog niet eens zo heel lang geleden was vloerverwarming elektrisch iets voor the happy few. Je zag het alleen in grote villa’s waarvan de bewoners er financieel gezien sowieso al warmpjes bij zaten. Maar de tijden lijken te veranderen. In steeds meer woningen wordt vloerverwarming aangelegd. Het zorgt voor meer comfort en bovendien biedt het de mogelijkheid om in de toekomst aan te sluiten op een warmtenet. In de toekomst zullen steeds meer woningen op deze nieuwe manier verwarmd gaan worden. Een warmtenet maakt meestal gebruik van de restwarmte van een fabriek of van een datacenter. Het is dus schone warmte die anders verloren gaat.

Kan vloerverwarming in elke ruimte?

Vloerverwarming kan in verschillende vloeren worden geïnstalleerd. Voor het leggen van de slangen worden sleuven gefreesd. Dat kan in beton maar ook in hout. Je kunt zelfs over de vloerverwarming een egalisatielaag aanbrengen of een gietvloer. Vrijwel alle typen vloerbedekking zijn geschikt voor vloerverwarming. Of je nu kiest voor plavuizen, hout, laminaat, pvc of vloerbedekking. Het is ook geschikt voor in de keuken of badkamer. Zorg er wel voor dat de installatie bereikbaar is via een luik. Zo kan er indien nodig gemakkelijk onderhoud worden gepleegd.

Wat kan ik nog meer doen om te verduurzamen?

Als je toch gaat klussen in huis en al op zoek bent naar een scherpe bandschuurmachine aanbieding dan kun je natuurlijk meteen kijken wat je nog meer kunt doen om je huis energiezuinig te maken. Infraroodpanelen bijvoorbeeld. Die zijn er voor montage tegen de muur en montage aan het plafond. Minder ingrijpend, maar wel effectief zijn tochtstrippen en isolerende folie achter de radiatoren van je verwarming. Alle kleine beetjes helpen als het gaat om energiebesparing.

Grote aanpassingen om energie te besparen

Echt energie besparen doe je natuurlijk alleen als je grote stappen zet. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie bijvoorbeeld. Het laten installeren van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen zijn maatregelen die ervoor zorgen dat je flink op je energiekosten bespaart. Zelf je energie opwekken is natuurlijk altijd het meest voordelig. Dergelijke investeringen kosten echter een flink bedrag. Berekeningen gaan uit van een benodigd budget van rond de 30.000 euro voor een tussenwoning. Dat geld kun je overigens wel lenen via je hypotheek. Dan profiteer je van voordelen zoals hypotheekrenteaftrek. Bovendien is de rente op een hypothecaire lening lager dan van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

De overheid wil verduurzamen stimuleren

De overheid doet er alles aan om burgers en bedrijven te stimuleren om te verduurzamen. Om de klimaatdoelen van 2015 te halen moet er nog heel veel gebeuren. Daarom is het onder andere mogelijk om subsidie te krijgen als je je huis verduurzaamt of je bedrijfspand. Er zijn diverse regelingen waarvan je kunt profiteren. Burgers kunnen voor meer informatie terecht bij hun gemeente. Voor bedrijven geeft de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) op hun website meer informatie.

Verhoog de waarde van je huis

Vloerverwarming installeren is niet alleen uit oogpunt van comfort een goede zet. Hiermee verhoog je ook nog eens de waarde van je woning. Bij verkoop zal het zeker verschil maken of er een fijne vloerverwarming ligt en of het huis goed is geïsoleerd. Kopers letten extra goed op het energieverbruik voordat ze een afspraak maken voor een bezichtiging. Dit heeft alles te maken met de fors gestegen energiekosten. En bovendien scheelt het natuurlijk flink wat geld als een huis al klaar is voor de toekomst als het gaat om verduurzamende maatregelen. Wil je de werkzaamheden voor verduurzaming uitbesteden? Houd er dan rekening mee dat veel bedrijven een volle agenda hebben. Wachttijden van een half jaar of langer zijn heel normaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie