Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie Pixabay

Woonfonds Harderwijk vastgesteld: versnelling van bouw betaalbare huur- en koopwoningen

13 november 2023 om 11:11 Nieuwbouw

HARDERWIJK Met het vaststellen van de kaders heeft de gemeenteraad van Harderwijk definitief invulling gegeven aan de instelling van het Woonfonds. De VVD stemde tegen. Voor hen geldt eerst plannen, dan pas poen.

De raad wil een zo goed mogelijke inschatting maken gezien het beoogde effect van het project en in welke mate het plan bijdraagt aan de versnelling van de bouw van betaalbare huur- en koopwoningen.

Verschil van inzicht bestaat er wel enigszins tussen college van burgemeester en wethouders en de meerderheid van de raad als het gaat om een motie van Wilco Bos (PvdA). Het raadslid van de PvdA wil onderzoeken welke bijdrage uit het woonfonds noodzakelijk is om projectontwikkelaars te bewegen sociale huurwoningen te bouwen. 

De boetes die projectontwikkelaars betalen om minder sociale huurwoningen te bouwen staat volgens hem niet in verhouding met de tweeduizend euro die per gebouwde huurwoning als stimulering kan worden ingezet.

Wethouder Edwin Enklaar denkt dat dit door de invoering van de omgevingswet al grotendeels wordt ingevuld. Het opleggen van boetes is dan verleden tijd. Aangegeven moet worden waar men denkt elders als compensatie extra sociale woningen te bouwen.

Dat vindt de raad toch niet ver genoeg gaan waardoor het college wordt gevraagd het onderzoek toch uit te voeren. Gemeentebelang, SGP, ChristenUnie en VVD stemden tegen.

De raad bepleit verder per motie van Andrea Oosting-Klock (CDA) dat het mogelijk wordt dat collectieve woonvormen in aanmerking kunnen komen voor een bijdrage uit het woonfonds.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie