!
Paarse of witte bloemen.
Paarse of witte bloemen. Eigen foto

De Hortus Natuur Dichtbij: zeldzame, schone holle dumper

29 maart 2024 om 17:08 Natuur en milieu

Corydalis cava

HARDERWIJK Wat we waarderen willen we behouden. Maar daaraan vooraf gaat kennen. Dat is een van de doelen van deze column. Wat is er aan natuur in Harderwijk en brede omgeving wandelend en fietsend te bewonderen? Tot geluk van inwoners van onze gemeente niet weinig. Deze keer de holwortel in de Natuurtuin.

Godfried Westen

Holwortel (Corydalis cava) is een plant uit de familie van de papavers. Corydalis is het Griekse woord voor kuifleeuwerik: de bloem deed hen denken aan de kuif van deze vogel. Cava betekent hol: dat klopt zeker. De plant komt vroeg en vertrekt snel: een vroegbloeier die afsterft vóór de zomer. Afhankelijk van de groeiplaats bloeit de plant wit of paars. 

Waar de Nederlandse naam naar verwijst is nu wel duidelijk. Deze zogenaamde stinzenplant is eeuwen geleden aangeplant op buitenplaatsen om te verwilderen - niet gelukt want zeldzaam - maar komt oorspronkelijk uit de rest van Europa. Insecten die op de bloemen plaats nemen doen deze naar beneden buigen, waardoor de meeldraden naar buiten steken en stuifmeel dumpen, sorry deponeren op het insect. 

De plant houdt van kalk. Als er veel stikstof is in een gebied dan spoelt kalk makkelijk weg uit de bodem. Dat is misschien ook wel een reden dat de plant zich slecht verspreid. Dat vind ik overigens jammer, want zeg zelf: een schoon plaatje toch? 

Kom hem snel nog even bewonderen in de Natuurtuin! Stel eens vast of je net als de Grieken overeenkomstigheden ontwaart tussen bloem en kuifleeuwerik. Wel op het pad blijven!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie