Een jaar lang viert het Harderwijks Mannenkoor feest.
Een jaar lang viert het Harderwijks Mannenkoor feest. Eigen foto

Eerste open jubileumrepetitie Harderwijks Mannenkoor: genieten in Catharinakapel

21 maart 2023 om 16:00 Muziek

HARDERWIJK Een jaar lang viert het Harderwijks Mannenkoor feest. Dit mag ook wel als je 100 jaar wordt. De eerste activiteit was bij de nieuwjaarsreceptie. Toen maakte het bestuur het jubileumlogo bekend. Ook kregen het oudste en het jongste lid de jubileumbutton opgespeld. Donderdag jongstleden konden belangstellenden meegenieten van de eerste open jubileumrepetitie.

De Catharinakapel vond men een geschikte ruimte. De toegang was gratis. Alle koorleden waren aanwezig en stelden zich op het podium op. Dirigent Jimco Zijlstra, gezeten achter de vleugel, bleek al snel een perfecte entertainer. 

De ruim 60 stoelen in de zaal waren niet alleen bezet door mannen, ook vrouwen kwamen luisteren. Zij die het koor echt wilden volgen, kregen een muziekmap aangereikt. Mee neuriën of lezen was het motto; niets was verplicht. Het was duidelijk te merken dat de koorleden repeteerden voor het Oranjeconcert op 27 april. Een aantal muziekstukken zat er al goed in. Oeps … het klonk in de kapel toch even iets anders dan in de reguliere oefenruimte. Na de pauze werd de bladmuziek van het nieuwe lied ‘Zangersfeest’ uitgedeeld. Dit lied is 100 jaar oud, geschreven door de Harderwijkse dichter W. Cornelisse. Het mannenkoor zong dit lied bij de Aubade op de Markt op Koninginnedag in 1923. Een nieuw lied inzingen heeft zo zijn besognes. De vier stemgroepen komen apart aan bod. Als je stem niet aan de beurt is, oefen je jouw partij in stilte mee. Zes belangstellenden uit het publiek kwamen met hun koormap tussen de zangers zitten. Ze leerden dus eveneens hoe een lied in de beginfase ingestudeerd wordt. De repetitie liep iets uit, maar iedereen heeft genoten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie