Ange van Ommen loopt 2.600 kilometer van Santiago de Compostela naar Harderwijk. Met haar tocht wil ze meer bekendheid voor de aandoening sarcoïdose.
Ange van Ommen loopt 2.600 kilometer van Santiago de Compostela naar Harderwijk. Met haar tocht wil ze meer bekendheid voor de aandoening sarcoïdose. Eigen beeld

Ange van Ommen heeft last van extreme vermoeidheid en gaat juist daarom de uitdaging aan: lopen van Spanje naar Harderwijk

24 mei 2023 om 15:19 Mensen

HARDERWIJK Ruim 2.600 kilometer naar huis lopen, van Spanje naar Harderwijk. Ange van Ommen doet het gewoon. Op 14 april vertrok zij met de bus naar het pelgrimsoord Santiago de Compostela: een reis van meer dan 30 uur. Om vervolgens via bekende én onbekende routes, als één van de weinigen, in tegengestelde richting naar huis te lopen. 

Wanneer ik Ange medio mei bel zit ze in Islares, een plek in Noord-Spanje, en heeft ze een prachtig uitzicht over zee. Ze is dan al ruim een maand onderweg. Het is de bedoeling om via Bordeaux, Parijs en Brussel terug te lopen naar Harderwijk, waar ze rond 20 augustus aan hoopt te komen. In 2012 liep Ange de pelgrimsroute vanuit Harderwijk naar Santiago de Compostela. Dit keer wil ze terug naar huis lopen, naar eigen zeggen omdat ze dankbaar is voor haar herstel. Ange is namelijk sarcoïdosepatiënt.

Ik heb dankzij mijn eerste tocht in 2012 geleerd om niet vanuit beperkingen te leven

CHRONISCHE SARCOÏDOSE

,,Herstellen is iets anders dan genezen”, licht Ange toe. ,,Genezen kun je niet van chronische sarcoïdose. Maar ik heb dankzij mijn eerste tocht in 2012 geleerd om niet vanuit beperkingen te leven, maar juist vanuit mogelijkheden. Ik was in de natuur aan het lopen en had niets anders aan mijn hoofd. Het was een belangrijk helend, innerlijk proces. Toen ik weer thuis was heb ik mijn leven anders ingericht. Ik heb een opleiding tot klankwerker gevolgd en werk daar nu ook in. Later heb ik ook nog een opleiding tot mindfulnesscoach gedaan. Inmiddels zijn wandelen, mindfulness en klank voor mij persoonlijke sleutels tot herstel: ze zijn alle drie helpend om de balans in mijn leven te bewaren.”

Ik heb vooral last van extreme vermoeidheid en prikkelgevoeligheid

VERMOEIDHEID

Ange loopt de route ook omdat ze meer aandacht wil voor haar vrij onbekende aandoening en sponsorgeld wil ophalen voor de patiëntenvereniging van sarcoïdose in Nederland. ,,Sarcoïdose is een zeldzame aandoening, waarbij je ontstekingen krijgt in je hele lichaam. Ik heb de chronische variant en heb vooral last van extreme vermoeidheid en prikkelgevoeligheid.” De grootste uitdaging tijdens de tocht zit ‘m voor Ange dan ook vooral in het vertragen. ,,Ik wil meer dan ik kan. Ik dacht dat ik inmiddels goed geleerd had om naar mijn lijf te luisteren, maar daar valt zeker nog winst te behalen! Dus ik moet het wandelen echt doseren. Het begin van de route was erg zwaar, de Camino Primitivo kent grote hoogteverschillen. Hierna heb ik nog wel enige tijd kortere afstanden per dag moeten lopen. Tenslotte moet ik ook leren omgaan met mijn beperkte belastbaarheid en de vermoeidheid die ik dankzij mijn ziekte ervaar. Ik moet goed voor mezelf zorgen en tussendoor ook genoeg rust houden.”

BOEK

Ange schrijft over haar ervaringen tijdens haar pelgrimstocht. Dagelijks plaatst ze een kort bericht met foto’s op Polarsteps en eens per week schrijft ze een uitgebreide blog. Er verschijnt ook een boek over haar tocht: De weg naar huis. Meer infoklankenruimte.nl/innerlijk-pelgrimeren

Marja Stienstra
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie