Corine van Beek werd gehuldigd als beste vrouw categorie 40+ en als beste Harderwijkse op de halve marathon.
Corine van Beek werd gehuldigd als beste vrouw categorie 40+ en als beste Harderwijkse op de halve marathon. Henry Geerling

Bijna 1.600 lopers genieten tijdens 41ste Broekhuis Halve Marahon van Harderwijk

13 maart 2023 om 07:56 Atletiek

HARDERWIJK Geen regen of sneeuw maar een zonovergoten dag tijdens de 41ste Broekhuis Halve Marathon van Harderwijk. De organisatie en bijna 1.600 deelnemers konden het niet beter treffen, waardoor het hardloopevenement het gehoopte feest werd. Er was zelfs meer animo dan er startnummers waren.

Lokale ondernemers op de boulevard hebben een bandje geregeld, op de Vischmarkt ligt een rode loper van 80 meter en ook bij het Triasplein is er muziek. „We hebben veel tijd en energie gestoken in een aantrekkelijk lokaal evenement, zodat iedereen met een glimlach over de finish komt. Iedereen in de buurt werkt mee, voor deze mensen doen we het: Athlos en Harderwijk op de kaart zetten met een fantastische route door de stad.” Wisse van de Guchte is ‘super tevreden’, maar had vrijdag wel even lichte twijfels. „Het sneeuwde hard, maar ik had de weersverwachting gezien en ik was heel blij met het zonnetje toen ik ’s ochtends wakker werd. De sneeuw was snel weg en de gladheid ook. Het is fantastisch weer voor de lopers, ze kunnen veilig lopen.”
Nu zijn er veel na-inschrijvingen, mede doordat een loop in Haren (bij Groningen) en Assen niet doorging. Van de Guchte, die de eindverantwoording draagt, spoedt zich een kwartier voor de start naar het wedstrijdsecretariaat. „Mensen kunnen zich niet meer inschrijven omdat de startnummers op zijn. We moesten helaas wat mensen teleurstellen. Dat is het risico van na-inschrijven, het aantal plaatsen was beperkt.”

Vlak voor 14.00 uur is het druk langs de Eisenhowerlaan waar de lopers zich opmaken voor de start van de halve en kwart marathon. Op het veld van de RSG gaan de 200 deelnemers van het St Jansdal nog even op de foto. Om 14.00 uur geeft Jan Koornstra het startschot. De speaker meldt dat er bijna 1.000 in het startvak staan. De 5 kilometer en de kidsrun zitten er dan al op.

Niels van der Beek draagt een grote vlag op zijn rug. Hij is een pacer, een voorloper die de richttijd aangeeft. „Ik moet op 1.40 uur binnenkomen, er is ook een pacer met een eindtijd van 1.50 en één voor 1.55. Je moet een vlak tempo lopen en mensen aansporen onderweg, zodat je samen een mooi groepje vormt. Het is iets onder mijn tempo, een perfecte training voor de marathon van Rotterdam over 5 weken.”

Tim den Besten uit Elburg wint bij de mannen in 1.10.19, bij de vrouwen is Lesley Dreyling in 1.23.57 het snelst. Corine van Beek is de snelste Harderwijkse in 1.28.56. Zij wint in de categorie 40+ en is 3e overall. Ze krijgt een schaal en ook dochter Lauren Hoogenberg (11) komt op het podium, ze wordt 2e bij de Kidsrun. „Vorig jaar liep ik ook de halve mee in 1.33.53. Nu train ik een jaar voor de marathon van Rotterdam op 16 april en heb ik bijna 5 minuten van mijn pr af gelopen. Ik kon achter Jeroen Celie lopen, hij heeft mij uit de wind gehouden. Ik ben totaal verbaasd.” Van Beek ziet veel bekenden langs het parcours die haar aanmoedigen en vindt het veel leuker dat de wedstrijd nu weer door de stad gaat. „Bij het stuk langs Broekhuis, dat het mede mogelijk maakt, stond eerder nooit iemand. Langs de boulevard en in de stad stonden wel mensen om aan te moedigen. Dat was veel leuker.”

Bij de mannen wordt Martijn Smits (26) beste Harderwijker in 1.21.58. De voetballer van Zwart-Wit’63 loopt zijn pr van 1.23.15 van december bij de SV Putten loop, uit de boeken. „Dat was een bosloop, ik wist dat het op asfalt wel wat sneller kon. Sinds 2 weken heb ik een persoonlijk schema, want ik begin altijd te snel. De rode loper over de keitjes bij de Vischmarkt was wel een slim idee, want je verzwikt daar anders je enkels.” Smits genoot van de sfeer. „Het was druk bij de start, het Triasplein, de boulevard en de finish aan de Beneluxlaan. Na dit seizoen stop ik met voetbal en ga ik voor hardlopen, dat vind ik fantastisch.”

Alle uitslagen: www.uitslagen.nl

Marco Jansen

Hilde Tempel werd tweede bij de vrouwen 50+ in een tijd van 1.40.50
Martijn Smits werd beste Harderwijker op de halve marathon.
Het werd een hardloopfeest in de zon.
Het startvak aan de Eisenhowerlaan.
Start van de Broekhuis Halve en kwart marathon.
Vrijwilligers in het RSG.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie