Maikel Vermeulen (Hierden) kan niet afgestopt worden door Reinier Joustra van Zeewolde.
Maikel Vermeulen (Hierden) kan niet afgestopt worden door Reinier Joustra van Zeewolde. Foto: Jaap Hop

EFC’58 verrast op Veluwade: ‘Je kunt van een Peugeot geen Ferrari maken’

Voetbal

HARDERWIJK Voor veel clubs is de Veluwade in Hierden de start van het nieuwe voetbalseizoen. Niet meer begin augustus, maar aan het eind van de vakantie. Unicum won het MPeople toernooi, tweede werd Zeewolde, derde het verrassende EFC’58, vierde Zwart-Wit’63, vijfde Hierden en zesde FC Horst.

Bij Hierden is Bert van Hunenstijn (53) dit seizoen nieuw. De van HHC Hardenberg overgekomen Ermeloër is twee weken geleden begonnen. „De spelers zijn binnen en buiten het veld gedreven om hun niveau te verhogen, maar ze lopen zichzelf nog weleens voorbij. Er gaat zoveel fout, dat is logisch voor dit niveau. Ik betrapte me op frustratie bij mezelf, maar ik moet geduld hebben en niet teveel vragen. Je kunt van een Peugeot geen Ferrari maken, maar wel werken aan een goede wegligging. Het moet behapbaar zijn, maar ook uitdagen.’’ Het eerste uur woensdag tegen Zeewolde stemde hem tevreden. „De jongens voerden de opbouw goed uit en spelers komen in bepaalde ruimtes ongeacht hoe een tegenstander speelt. Dat is nieuw voor ze.’’

Bij de 1-0 dwong Mark Dooijeweerd keeper Martin van Barneveld tot een fout. Na een uur nam Zeewolde het over en scoorde uit een vrije trap, een afstandsschot en een individuele actie. Zeewolde-coach Carl Aventurin: „Hierden was optisch de iets dominantere partij. We hadden moeite met hun patronen, maar ze werden niet heel gevaarlijk. We herstelden ons goed, werden dreigend en maakten drie goede goals.’’

Hierden-Zeewolde 1-3 (0-0). 54. Mark Dooijeweerd 1-0, 72. Jeremy Loos 1-1, 76. Joy Schoonhoven 1-2, 80. Loos 1-3.

Zaterdag kwam Hierden tegen EFC’58 met 0-2 achter door twee goals van Jorick Priem. Van Hunenstijn: „Hij maakte het verschil want hij heeft veel te veel kwaliteiten voor dit niveau. Het is een jongen die constant bezig is, maar aan de goals gingen twee individuele fouten van ons vooraf.’’ Ewout Mulder schoot een strafschop op de paal en Dominique Denzel miste de rebound. Brian Klaassen scoorde wel met een fraaie lob. Rick Boersma maakte na een vlotlopende aanval via Denzel gelijk. „Een aanval zoals je die graag ziet, maar dat deden we veel te weinig. Het was een vervelende wedstrijd, met veel teveel en ook nare overtredingen. Het respect ontbrak in het veld.”

Derdeklasser EFC was drie dagen op trainingskamp in Apeldoorn en kwam naar Hierden voor de Veluwade.  „We speelden tot tien minuten voor rust prima als elftal. Jorick Priem is voor ons buitencategorie, hij is ons niveau ontstegen. Hij traint bij ons en gaat een keer per week bij DVS trainen. Maar hij kan het niet alleen”, vond ook nieuwe EFC-coach Bert van den Brink (49). „De tweede helft was het heel onrustig met veel emotie. Wij kregen vier kaarten, zij twee. We voelen ons als klein ploegje al snel bestolen. Het voetbal werd er niet beter van, maar het was voor een volle tribune een goede test. Het klassenverschil zag je niet terug en dat is voor ons een compliment.”

Hierden – EFC’58 2-2 (1-2). 7. Jorick Priem 0-1, 28. Priem 0-2, 45+5 Brian Klaassen 1-2, 53. Rick Boersma 2-2.

Woensdag verraste EFC’58 door FC Horst met 2-0 te verslaan. Jorick Priem gaf de assist bij de 1-0 van Nick Zandstra. Tien minuten voor tijd werd Priem onderuit gehaald en maakte Mats Steijlen van elf meter 2-0. „De eerste 25 minuten hadden we het lastig en miste Paul van Prehn een grote kans voor FC Horst. Daarna zag iedereen dat wij de betere ploeg waren en terecht 2-0 voor kwamen. We hadden er nog meer kunnen maken.” Bij EFC’58 zijn Bas Eyssens en Alexander Halmans teruggekeerd; nieuw zijn Hayrullah Tekin en routinier Ali el Haddadi (42).

EFC’58 – FC Horst 2-0 (1-0). 35. Nick Zandstra 1-0, 80. Mats Steijlen 2-0.

John Martens was niet tevreden over wat hij woensdag had gezien van FC Horst. „Ik had verwacht dat we iets verder waren nadat ik vorig jaar al met deze groep heb gewerkt. Maar het viel heel erg tegen. Het waren allemaal zoekende eenlingen.’’

De trainer (37) was een stuk positiever over het spel van FC Horst tegen tweedeklasser Unicum, dat pas in de 90e minuut de winst naar zich toetrok: 2-3. Nieuwe aanvaller Mustafa Kalkan scoorde. „De samenwerking was veel beter en er kwam een beetje lijn in. Ik werd blij van wat ik het eerste uur zag tegen een serieus sterke ploeg die we ook twee keer in de competitie krijgen. Er wordt veel gewisseld en conditioneel is het nog zwaar, dus je kunt nog geen 90 minuten niveau halen. We moeten elke week wat beter worden en zo snel mogelijk op niveau komen.’’

FC Horst – Unicum 2-3 (0-1). 2. Paul van Prehn 1-0, 67. Jason Lenz 1-1, 71. Mustafa Kalkan 2-1, 75. Ibrahim Stitou 2-2, 90. Jairo Schet 2-3.

Zwart-Wit’63 maakte woensdag kennis met de kracht van Unicum en verloor na een 0-2 ruststand met 0-3. „We kregen na 5 minuten een grote kans, maar de eerste helft was in balbezit heel matig en onrustig, waardoor we bijna geen spelaandeel hadden. De laatste 20 minuten van de eerste helft was Unicum vele malen beter en kreeg veel kansen, maar scoorde maar twee keer. De tweede helft was meer in evenwicht, maar we scoorden onze kansen niet”, zag coach Edwin van Nijen (50).

Zwart-Wit’63 – Unicum 0-3 (0-2). 25. Gino Bosz 0-1, 32. Bosz 0-2, Jason Lenz 0-3.

Zaterdag speelde Zwart-Wit’63 1-1 gelijk tegen Zeewolde. Maurizio Sleurink scoorde een eigen goal en Colin van den Brink maakte gelijk. Van Nijen: „We waren 20 minuten aan elkaar gewaagd, maar daarna zag het er heel goed uit. We waren heel dominant en rustig aan de bal. We maakten goede keuzes en kregen een stuk of acht kansen. De tweede helft was onrustiger en meer in evenwicht.” Zwart-Wit heeft met Farad Didari en Richard van der Zwet twee nieuwe keepers, Damian van den Brink en Christiaan Doornhof (eigen jeugd) en Christijn Geerlings (tweede) en Martijn Smits is terug. Luiz Fidom (Stroe), en Dani van Dijk (Hierden) zijn aanwinsten van buitenaf. „We zijn in de breedte sterker geworden en hebben ongelooflijk veel snelheid in de ploeg.”

Aventurin (38): „Het was van beide kanten niet best, maar matig. We hadden vlak voor rust op achterstand kunnen komen, in de slotfase kregen ze drie 100 procent kansen, maar keeper Martin van Barneveld maakte fantastische reddingen. Een gelijkspel was de afspiegeling. Vorig jaar waren de verwachtingen hoog maar greep Zeewolde naast alle prijzen. We moeten in eerste instantie een team worden en willen van behoudend voetbal de transitie naar dominanter spel.”

Zeewolde - Zwart-Wit’63 1-1 (0-0). 70. Maurizio Sleurink 1-0, 80. Colin van den Brink 1-1.

Marco Jansen

Bij EFC'58 tegen FC Horst was Ali el Haddadi (18) een opvallende nieuweling.
Zwart-Wit'63 in duel met Unicum op woensdagavond.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Ermelose Laura staat op straat, zieke dochter dreigt cruciale zorg te verliezen 1 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Christelijke Daltonschool Willem Alexander rennen voor Stichting Mensen in Nood 0341 2 uur geleden
Afbeelding
Heb jij moed? Column 2 uur geleden
Afbeelding
Entree opleiding opstap richting Startkwalificatie: ‘Maatwerk voor elke student’ 2 uur geleden
Afbeelding
Dj-talenten gaan de strijd aan in Poppodium Estrado in Harderwijk 3 uur geleden
Afbeelding
Audities voor Theaterleergang 22/23 door Theater Harderwijk zijn geopend 4 uur geleden
Afbeelding
Professioneel basketbalveld aan Drielandendreef: ‘Strak geverfd, goede grip en mooie baskets’ 17 uur geleden