(vlnr) Robin Dirksen, Alice Haklander en Ron van Plateringen van de Veluwadecommissie, die uit veel nieuwe gezichten bestaat.
(vlnr) Robin Dirksen, Alice Haklander en Ron van Plateringen van de Veluwadecommissie, die uit veel nieuwe gezichten bestaat. Foto: Marco Jansen

44ste editie Veluwade is een festival

Evenementen

HIERDEN Na twee jaar keert de Veluwade van 17 tot en met 20 augustus terug in Hierden. De 44ste editie is anders van opzet en heet nu het Veluwade Festival.

Het evenement is ook niet meer begin augustus. „Vanwege de voorbereiding op het voetbalseizoen, maar voor vrijwilligers en bezoekers ook omdat het nu einde van de vakantie is”, legt Alice Haklander (50) uit. Als bestuurslid horeca en activiteiten is zij al jaren betrokken bij de organisatie. Dit jaar is haar rol meer ondersteunend op de achtergrond. „Er is een enthousiast nieuw team met verrassende ideeën, zoals een salsa workshop en een brassband.’’

„Alice is voor ons een goede back-up waar we met al onze vragen terecht kunnen’’, vertelt Ron van Plateringen (33), dit jaar nieuw in de Veluwadecommissie. Hij regelt alles wat te maken heeft met horeca: van de flesjes AA-drink voor de vrijwilligers tot het biertje op de tap. „En ik zorg dat er voldoende eten is. Dit deed voorheen een externe cateraar en nu doen we dat met eigen vrijwilligers. Er komt een frietkar en een foodtruck, waar in een tent het eten wordt klaargemaakt, zoals kipsaté en de Veluwadeburger.” 

De 23-jarige Robin Dirksen is al sinds 2016 betrokken bij het evenement en verantwoordelijk voor ICT. „Ik verzorg alle online uitingen voor VV Hierden en de Veluwade, zoals de Veluwadesite, maar ook de ticketverkoop. 70-80 procent gaat inmiddels online, sponsoren krijgen nog wel fysieke kaarten. De kaartverkoop gaat snel en op de website kun je volgen hoeveel kaarten er per avond nog zijn. De kaartprijs is ook flink verlaagd.” De organisatie besloot in januari dat het evenement dit jaar weer doorgaat. Haklander: „De gemeente was daar ook enthousiast over en heeft ons geholpen, o.a. door het verkeersplan te schrijven. Zo zagen we perspectief om het toch weer te organiseren. Er zijn 90 vrijwilligers, de jongste is 17 en de oudste 80. Die saamhorigheid zie je ook bij het publiek.”

De Veluwade is deze editie een festival. Van Plateringen: „Er komt een podium met daaraan vast een doorzichtige overkapping, die niet het hele terrein zal overdekken en die ook geen zijwanden heeft. Mocht het heel slecht weer zijn, dan kan worden opgeschaald en 2/3 deel overkapt worden met partytenten. We willen een festivalsfeer en niet meer het opgesloten gevoel van een tent. Langs het terrein komt prikverlichting en er komen biertafels en klossen.’’

Het evenement wordt kleiner van opzet. Dirksen: „Dit om de kosten voor professionele beveiliging te drukken. In het verleden waren 2.500 bezoekers gelijktijdig aanwezig, nu maximaal 1.500 bezoekers per dag. Dat is beter behapbaar en zorgt voor een intieme sfeer. Er is wel een vipavond op een afgescheiden gedeelte op het terrein.” Op woensdagavond (19.00 uur) en zaterdagmiddag (16.30 uur) wordt er gevoetbald door Hierden, Zeewolde, Unicum, Zwart-Wit’63, EFC’58 en FC Horst. Ook is er bedrijven- en damesvoetbal en een kindermiddag. Nieuw is een darttoernooi in de kantine, georganiseerd door profdarter Martijn Kleermaker, die zelf ook meedoet. ‘s Avonds treden lokale dj’s op, maar ook bekende artiesten als Danny Froger en Django Wagner. www.veluwade.nl.


Marco Jansen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 2 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 4 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 5 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 6 uur geleden