In Harderwijk werden vorig jaar 1.766 misdrijven geregistreerd.
In Harderwijk werden vorig jaar 1.766 misdrijven geregistreerd. Pixabay

Minder misdrijven geregistreerd in Harderwijk, wel 100 mishandelingen

25 januari 2023 om 16:42 Maatschappelijk

HARDERWIJK Het aantal geregistreerde misdrijven is vorig jaar met zo’n 7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. De politie noteerde in totaal bijna 797.000 misdrijven, tegenover zo’n 743.000 in 2021. Ondanks de toename is het criminaliteitscijfer nog altijd lager dan voor corona, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van vorige week bijgewerkte politiecijfers.

In Harderwijk werden vorig jaar 1.766 misdrijven geregistreerd, dat is 0,8 procent minder dan in 2021. In zes op tien gemeenten zijn echter meer misdrijven genoteerd door de politie. 41 woninginbraken werden vorig jaar geregistreerd in Harderwijk. Uit de politiecijfers blijkt dat 100 mishandeling gemeld of gezien zijn door de politie. Cybercrime heeft 54 keer plaatsgevonden.

(Artikel gaat verder onder afbeelding)


Tussen 2012 en 2020 daalde het aantal geregistreerde misdrijven vrijwel onophoudelijk. In 2021, het ‘tweede coronajaar’, bereikte het aantal delicten het laagste niveau sinds het begin van de huidige tellingen. 

CORONAMAATREGELEN

Volgens de politie wordt de stijging sterk beïnvloed door de versoepeling van de coronamaatregelen begin vorig jaar. ,,Bij de gestegen misdrijven staan veel delicten die een directe relatie hebben met het weer opengaan van winkels, horeca en de toename van mobiliteit”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

ONLINECRIMINALITEIT

Van de zogeheten high impact crimes - een verzamelnaam voor misdrijven die volgens de politie grote impact hebben op het slachtoffer en de maatschappij - noteerde de politie onder andere meer woninginbraken (toename 3 procent), gevallen van mishandeling (stijging 13 procent) en straatroven (7 procent). Het aantal overvallen daalde met 2 procent licht vergeleken met een jaar eerder.

Het aantal meldingen van onlinecriminaliteit bleef met zo’n 14.000 min of meer gelijk. Van 2018 tot en met 2021 steeg het aantal gevallen van cybercrime nog flink. In die periode vervijfvoudigde het aantal geregistreerde onlinemisdrijven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie