In de eerste periode is er nauwelijks leefgeld voor statushouders.
In de eerste periode is er nauwelijks leefgeld voor statushouders. Pixabay

D66, ChristenUnie en CDA: ‘financiële zorgen bij statushouders tijdens inburgering’

Maatschappelijk

HARDERWIJK De fracties van D66, ChristenUnie en CDA willen financiële zekerheid voor statushouders bij hun inburgering. Dat blijkt uit vragen die zijn gesteld aan het college.

In de nieuwe Wet inburgering is opgenomen dat bijstandsgerechtigde statushouders de eerste zes maanden financieel worden ‘ontzorgd’ op het gebied van betalingen van huur, gas, water, elektra en de verplichte zorgverzekering. Hierdoor moeten zij in staat worden gesteld zo snel mogelijk te beginnen met het inburgeringstraject, zonder afleiding door eventuele financiële problemen.

Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de wet de nodige risico’s met zich meebrengt. Dat heeft vooral ook te maken met het recht op toeslagen. Na de aanvraag duurt het aantal weken of zelfs maanden voordat deze gelden daadwerkelijk bij de betrokkenen terecht komen. Dat maakt dat in de eerste periode er daarom nauwelijks leefgeld is.

Volgens de drie partijen kan dit tot onmenselijke situaties leiden. Gevreesd wordt dat de problematiek alleen maar groter wordt nu door de inflatie het leven duurder wordt en nieuwe energiecontracten alleen voor hoge maandbedragen kunnen worden afgesloten.

Het college wordt gevraagd of zij bekend is met de zorgen rond de mogelijke gevolgen voor het resterende leefgeld voor bijstandsgerechtigde statushouders en hoe zij tegen deze situatie aankijken. Verwacht wordt dat het college stappen onderneemt om te voorkomen dat statushouders in de problemen komen. Gevraagd wordt op welke manier het minimum aan leefgeld wordt gegarandeerd. Waardoor noodzakelijke middelen als voeding worden gegarandeerd.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
GroenLinks en de PvdA kijken tevreden terug op avond over energietransitie in De Roef in Harderwijk 1 uur geleden
Afbeelding
Huisschilder Jeroen van Garderen uit Harderwijk razend populair op Instagram en TikTok: 'Eerlijke en praktische tips delen' 2 uur geleden
Afbeelding
Boa's van gemeente Harderwijk mogen proces-verbaal opmaken bij nieuwe proef 2 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks Harderwijk betreurt het stoppen van Veluwe Duurzaam 4 uur geleden
Afbeelding
Dwangsom van 10.000 voor werkzaamheden zonder vergunning in Harderwijk was terecht 5 uur geleden
Afbeelding
Vervullen vacatures nog lastiger, werkgevers zoeken oplossingen 8 uur geleden
Afbeelding
Lifeline jongerendienst in de Regenboog in Harderwijk: leeftijdgenoten een onvergetelijke avond bezorgen 20 uur geleden