Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Pixabay

30.000 euro naar het nieuwe Bottermuseum in Harderwijk, als afscheidscadeau voor burgemeester Harm-Jan van Schaik

1 december 2023 om 11:58 Historie

HARDERWIJK De raad van Harderwijk wordt gevraagd een krediet van dertigduizend euro beschikbaar te stellen voor het nieuwe Bottermuseum. Dit als afscheidscadeau voor burgemeester Harm-Jan van Schaik die per 1 september na ruim tien jaar afscheid heeft genomen.

Het Bottermuseum wordt gezien als een passend afscheidscadeau voor de jaren dat Van Schaik burgemeester van de gemeente Harderwijk is geweest. In die hoedanigheid heeft hij zich jaren ingezet als voorzitter van de Vereniging van Zuiderzeegemeenten. In de coronaperiode heeft hij zich sterk gemaakt voor het behoud van het historisch varend erfgoed en mogelijke subsidies voor deze groep.

De botterstichting Harderwijk wil een nieuw Bottermuseum openen. Door hieraan de naam van burgemeester Harm-Jan van Schaik te verbinden is er een blijvende herinnering aan zijn periode als burgemeester. Door de stichting wordt momenteel onderzoek gedaan naar de oprichting van het museum. De verwachting is dat het plan voor de komende zomer gereed is. Met de botterstichting blijft de gemeente in gesprek over de manier waarop de naam van Harm-Jan van Schaik aan het museum wordt verbonden.

Gekeken is nog naar een alternatief. Dat zou, naast een schenking voor het bottermuseum, ook mogelijk een ‘stadsbotter’ zijn die wordt geadopteerd. Omdat hiervoor structureel geld nodig is wordt dit niet in het advies aan de raad meegenomen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie