Afbeelding
Frans Meijer
Column

Frans Meijer van Harderwijks Mannenkoor is er helemaal klaar voor: strak in het pak met het koor op de catwalk

18 september 2023 om 20:00 Column

Mijn laatste column is veel gelezen. De titel beviel kennelijk. Nou … nog maar eentje dan. Uitgelegd is al hoe ik op BH’tje ben gekomen. Ook bij welke activiteit ik op onderwerpen kom. Maakt niet uit, het gaat nu over koorkleding. Ja … die van het Harderwijks Mannenkoor. Toen ik 18 jaar terug aantrad, bood het koor mij een smoking aan. Wel op bruikleen, tegen een x-bedrag per maand. 

Maar deze kleding had ik ‘beroepsmatig’ al. En nog precies dezelfde ook, met ronde zijden revers en bies op de broek. ,,Laat het ‘pakkie’ van jullie dus maar mooi in de koorkast hangen.” Oeps … daar zei ik me wat. Het is wel een kostuum hoor, bestaande uit een colbert en een pantalon. Iets dat de Mastreechter Staar ook droeg. Daarnaast ontving ik nog een crème colbert met diverse overhemden en bijpassende vrijgezellen-strikjes. Weer een misvatting. Ik was al lang en breed getrouwd, en geen vrijgezel. Mijn smoking zou ik meer gaan dragen bij de koorconcerten dan bij mijn eigen jaarlijkse feestje. Of mijn maandelijkse lasten dan minder zouden mogen? Dit was te moeilijk. Bij het 90-jarig bestaan was er een aanpassing. Er kwamen bij: een zwart overhemd en een goudkleurige gilet plus strik. In de jaren veranderde de mode in smallere kleding. Bovendien ging mijn gewicht omlaag. In mijn oude smoking voelde ik me net een visser uit Volendam. Dus twee jaar geleden toch maar zelf een nieuwe gekocht en ook bij het koor gaan dragen. Ik was bij concerten ineens een jonge vent. Hahaha.

En dit jaar word ik ineens in een strak éénkleurig nieuw koor-pak gehesen. Het koor is er al mee op de foto gezet. Alle koorleden stralen. De smoking kan ‘verschroot’ worden. De presentatie komt bij het Jubileumconcert 100 jaar Harderwijks Mannenkoor. De aanloop duurde even. Er kwam zelfs een commissie aan te pas met drie echtgenotes, onder aansturing van kledingcoördinator Wouter Willemsen. 

amen met Rick en Diana Jansen van sponsor ‘Smeepoort Menswear’ kwamen ze eruit. Toen nog passen, inclusief het witte overhemd en riem. Voor mijn maat was dit geen probleem. Rick legde bij allen de stropdas met logo al in de knoop. Heel modern: er kwamen op eigen kosten bruine schoenen bij. Enkele sponsoren maakten de kleding mogelijk. 

Op 4 november met zestig in het nieuw over de catwalk in Theater Harderwijk ..... wat een feest!

Frans Meijer, PR Harderwijks Mannenkoor

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie