!
Stefan Jansen (m) scoort 1-1 na 29 minuten, vanaf dat moment overheerst Hierden. Foto: Jaap Hop

Hierden doet FC Horst pijn in derby: ‘We waren een klasse beter’

20 maart 2023 om 08:52 Voetbal

ERMELO Hierden wil zo lang mogelijk in het spoor van koploper Batavia’90 blijven en liet tegen FC Horst zien niet voor niets tweede te staan. De thuisploeg kwam vroeg op voorsprong, maar Hierden raakte niet in paniek en speelde de Ermeloërs efficiënt naar een grote nederlaag: 1-5.

De derby op het sfeervolle sportpark in Ermelo werd daardoor niet het gehoopte spannende spektakel, maar de doelpunten waren wel mooi. Zoals de 1-0 van Roy Kruse, die na 7 minuten scoorde met een fraai hakje achter het standbeen op aangeven van Paul van Prehn. Ook de gelijkmaker van Stefan Jansen na 29 minuten mocht er zijn: uit een voorzet van Casper Krop kopte hij de bal met precisie in de hoek. Vanaf dat moment heersten de bezoekers. Mark Bottenheft kreeg de bal in de diepte van Jeroen Spoelstra en zorgde voor 1-2. De grensrechter van FC Horst vlagde, maar scheidsrechter Postma zag er geen buitenspel in. Hierden-keeper Wouter Polhoud redde op een lastig schot van Mark van den Bosch.

In de tweede helft haalde Hierden vlot de spanning uit het duel, met een belangrijke rol voor Martijn Ruiter. De invaller, al na 11 minuten in het veld gekomen voor Rick Boersma, werd vrijgespeeld door Dominique Denzel en kon ongehinderd 1-3 maken. Ruiter zorgde ook voor 1-4, met een mooie boogbal over Tim Crama. De Ermelose keeper verkeek zich bij het uitverdedigen, zodat Brian Klaassen er ook nog 1-5 van kon maken.

Ruiter profiteerde optimaal van de vrijheid die hij kreeg. „Mijn verdediger liep twee keer niet mee. De eerste goal gaf zelfvertrouwen en toen ik de keeper mooi voor zijn goal zag staan, voelde ik al dat de bal er in zou gaan. Dit geeft een goed gevoel.”

De invaller ziet dat Hierden in een goede flow zit. ,,We werken hard voor elkaar, dat is onze kracht. Niet als individuen, maar als team. Deze reeks moeten we doorzetten. We willen de nacompetitie in en het liefst kampioen worden. We eindigen thuis tegen Batavia, het allermooist is het als het dan nog niet beslist is.”

Mark Bottenheft zag dat Hierden door effectiviteit een achterstand omboog in een voorsprong bij rust. „We kregen twee kansen en maakten twee goals. We wonnen ook veel duels.” De middenvelder is uitgeleend door VVOG aan Hierden, maar is nog wel contractspeler bij de Harderwijkers. „Bij VVOG speelde ik vooral in het tweede en zat soms op de bank bij het eerste. Bij Hierden kan ik elke week voetballen in het eerste, dat is wat ik het liefst wil. Ik heb het naar mijn zin en de resultaten zijn vaak goed.”

Trainer Bert van Hunenstijn zag dat Hierden een wake-up call nodig had. ,,In balbezit en verdedigend begonnen we arrogant. We dachten dit varkentje wel even te wassen, dat was misplaatst. We kregen op het juiste moment agressie en toen kon FC Horst niet meer mee in het ritme. Martijn Ruiter switchte ik van links naar rechts, zodat hij zijn snelheid tegen Reinier Kok kon gebruiken, en hij heeft aardig geluisterd. Wij waren een klasse beter en konden de intensiteit en het tempo volhouden, waardoor ploegen fouten gaan maken. We hebben duidelijk een sprint gemaakt in kwaliteit ten opzichte van de eerste wedstrijd. Ons rendement was heel hoog.”

2e klasse I: FC Horst - Hierden 1-5 (1-2). 7. Roy Kruse 1-0, 29. Stefan Jansen 1-1, 37. Mark Bottenheft 1-2, 60. Martijn Ruiter 1-3, 70. Ruiter 1-4, 86. Brian Klaassen 1-5.