Maud van den Berg voor Oranje onder 15 in actie tegen Duitsland op zondag 12 juni in Schalkhaar (foto: Erik de Weerd).
Maud van den Berg voor Oranje onder 15 in actie tegen Duitsland op zondag 12 juni in Schalkhaar (foto: Erik de Weerd). Erik de Weerd

15-jarige Maud uit Hierden maakt debuut in Oranje: ‘Wil het beste uit mijzelf halen’

22 juni 2022 om 13:37 Voetbal

HIERDEN Vier interlands speelde voetbalster Maud van den Berg in mei en juni voor Oranje onder 15 jaar. De 15-jarige verdedigster uit Hierden speelde afgelopen seizoen competitie bij de jongens van Hierden in JO15-1 en traint ook bij PEC Zwolle Meisjes onder 16. Ze speelt al zes jaar bij de KNVB.

Ze vindt het leuk en doet alles uit zichzelf. Maud uit Hierden legt zichzelf weinig druk op. „Ik wil gewoon lekker voetballen, maar natuurlijk altijd het beste uit mezelf halen.” Met Oranje onder 15 won ze op woensdag 18 mei met 4-0 van België. Twee dagen later eindigde de uitwedstrijd in 0-0. Op vrijdag 10 juni verloor ze in Schalkhaar met 0-3 van Amerika en op zondag 12 juni speelde ze met Oranje onder 15 met 0-0 gelijk tegen Duitsland; de penalty’s werden gewonnen.

„De interlands waren een heel coole ervaring. Het was heel leuk om voor mijn eigen land te spelen. Het Wilhelmus zingen was echt heel gaaf en als we een kans hadden, hoorde je het publiek. Dat was mooi, dat gevoel kende ik nog niet. Het niveau was zeker tegen Amerika heel hoog. Tegen de andere landen waren we niet minder. Als je de bal hebt, krijg je niet lang de tijd om na te denken waar je heen zal spelen. Ik kan wel meekomen, maar het is ook zwaar. Vier speelsters uit mijn PEC-team zitten ook bij het Nederlands Elftal.’’

Ze is op haar vijfde begonnen bij Hierden in de F5 en mocht al na een half jaar met de F1 meetrainen. „Daarna heb ik altijd in de eerste teams bij de jongens gespeeld. Op mijn negende werd ik gescout door de KNVB. Ik train daar en mag wedstrijden en toernooien spelen. Door corona speelde ik pas dit jaar mijn eerste interland.’’

Al vanaf jongs af aan is ze verdedigster, haar positie is centraal achterin. „Ik vind verdedigen leuk, maar je kunt dan ook je acties maken en aanvallen. Eerst kon ik helemaal niet met links schieten, nu gaat het steeds beter. Thuis ga ik een beetje hooghouden of ik schiet tegen een muur aan.’’ Maud kijkt gek genoeg niet zoveel naar de Oranje Leeuwinnen, maar heeft wel een favoriet. „Lieke Martens gaat nu naar PSG en is heel goed in wat ze doet.”

Na een jaar op het RSG zit Maud nu in 3TL (Theoretische Leerweg) op het Centre for Sports & Education (CSE) in Zwolle. Haar week is volgepland. „Ik train op maandag-, dinsdag- en vrijdagochtend bij PEC. Daarna heb ik zelfwerkuren, daarin kun je huiswerk maken en toetsen leren. Voor sommige vakken heb ik een uur minder les en ik kan makkelijker vrij krijgen voor sport. Op dinsdag- en donderdagavond train ik bij Hierden en bij de KNVB verschilt het per week. Voetbal is goed te combineren met school en ik ga dit jaar als het goed is gewoon over.”

Ze traint nog tot 1 juli bij PEC Zwolle, waar ze volgend jaar in MO16 blijft. Bij Hierden komt Maud, die op 25 januari 16 jaar wordt, komend seizoen in JO17-1. Bij het Nederlands Elftal is het elk jaar weer een plekje proberen te veroveren. „Je speelt eerst met je regio, dan komen daar de besten van bij elkaar. De selectie bestaat uit 20 speelsters, waarvan twee keepsters. Ik hoop er bij mijn leeftijdsgroep elke keer bij te zitten en wil bij PEC in het eerste komen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie