Het team van Restaurant Basliek.
Het team van Restaurant Basliek. Eigen foto

Restaurant Basiliek in Harderwijk heeft Michelinster op eigen kracht weer terug: ‘Bekroning op ons harde werk’

28 april 2023 om 14:08 Zakelijk

HARDERWIJK Negen maanden na de overname kan Yornie van Dijk vol trots melden dat Restaurant Basiliek haar Michelinster terug heeft. De ondernemer en chefkok uit Harderwijk werd op maandag 24 april verrast bij de uitreiking in het Theater DeLaMar in Amsterdam, toen hij zowel op het podium werd geroepen voor het toekennen van een Michelinster als de Young Chef Award.

Het krijgen van een Michelinster was voor Yornie (30) een droom, maar geen doel op de korte termijn. ,,Ik heb altijd op sterrenniveau gewerkt, maar ik heb net een zaak geopend. Dan is het vooral belangrijk dat de gasten blij zijn, de zaak gezond is en ik een goede balans vind tussen koken en ondernemen. Dan is het niet je eerste doel om voor een Michelinster te gaan, dat is meer iets om uit te spreken voor de lange termijn. Dat we de ster nu terug hebben is een erkenning en bekroning op ons harde werk. We zitten binnen een jaar op hetzelfde spoor waar Basiliek op zat, maar nu op eigen kracht.”

Ik weet dat Michelin hier undercover heeft gegeten

Yornie was voor het eerst bij de uitreiking in het Theater DeLaMar in Amsterdam. ,,Je krijgt een uitnodiging, maar dat zegt eigenlijk nog helemaal niks. Ik weet dat Michelin hier undercover heeft gegeten. Een paar weken nadat we open gingen, kregen we een bericht van Michelin dat we zouden worden opgenomen in de gids van 2023. Sommige mensen hadden ons getipt en we horen positieve verhalen. We waren met vijf personen aanwezig. Aangezien we op maandag gewoon open zijn, was de andere helft van het team aan het werk. We zaten vijf minuten in de zaal toen de uitreiking van de Young Chef Award begon. Ik noemde mijn collega, leerling keuken Bjorn, een paar namen van chefs die konden winnen. Toen had ik mij niet bedacht dat ik ook in dat rijtje zou staan.”

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Yornie van Dijk (m) is blij met het winnen van de Young Chef award en Michelinster: ‘Een erkenning en bekroning op ons harde werk’.  Foto: Karien Nieuwenhuis - Lemon Food Photography

Bij het uitreiken van de sterren werd Yornie voor een tweede keer naar het podium geroepen. ,,Er werden verschillende namen genoemd. Het was toch een beetje spannend en als laatste werd mijn naam genoemd. Het leuke was dat het door Jonnie Boer van de Librije werd voorgelezen. Ik heb twee jaar bij hem gewerkt, dat maakt het wel bijzonder.” 

EIGEN STIJL

Het is een hoogtepunt voor de 30-jarige Harderwijker, die vorig jaar Restaurant Basiliek aan de Vischmarkt overnam van Rik en Tabitha Jansma. Hier werkte Yornie al 3,5 jaar en zij spraken het vertrouwen in hem uit. Na een modernisering van het interieur in Scandinavische stijl wil hij in de keuken zijn eigen identiteit laten zien. Zijn kookstijl omschrijft hij als fris en licht verteerbaar, met lokale en Nederlandse producten. „Op de kaart staan vis, schaal- en schelpdieren: snoekbaars, paling en rivierkreeft uit het IJsselmeer en wijting en zeebaars uit de Noordzee. Gevogelte en lam komen uit Nederland.”

We willen stappen maken en deze erkenning betekent alleen maar dat we kunnen groeien als bedrijf

Dat is niet onopgemerkt gebleven, hij won al een een prijs voor aanstormende kooktalenten. ,,Ik heb ook de New Chef on the Block award gewonnen van Gault & Millau, een andere organisatie. We staan op plek 66 in de Lekker500, wat betekent dat we tot de beste 100 restaurants van Nederland behoren. Dat we zo snel in alle bladen en boekjes staan, is heel positief. Nu heb ik de Young Chef award van Michelin gekregen en binnenkort krijgen we een bordje met de Michelinster dat we aan de gevel mogen hangen. We gaan niks veranderen aan onze prijzen en onze manier van werken. We vinden het belangrijk onze prijs-kwaliteitverhouding goed te houden, zodat onze gasten ook vaker kunnen komen. Als team moeten we dit niveau continueren; altijd presteren is het moeilijkste en een uitdaging voor ons. We willen stappen maken en deze erkenning betekent alleen maar dat we kunnen groeien als bedrijf en ik als ondernemer en chef.”

Marco Jansen

De trotse Yornie van Dijk op het podium.
Yornie van Dijk is blij met het winnen van de Michelinster: 'Een erkenning en bekroning op ons harde werk'.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie