Aanleiding is het opheffen van de honderd jaar bestaande schaakclub.
Aanleiding is het opheffen van de honderd jaar bestaande schaakclub. www.pixabay.com/jarmoluk

Denksportverenigingen in Harderwijk mogelijk onderbrengen in cluster voor behoud verenigingen

24 maart 2023 om 15:56 Verenigingen

HARDERWIJK Er moet gekeken worden naar de mogelijkheden denksportverenigingen onder te brengen in een cluster. Dat geeft wethouder Marcel Companjen aan naar aanleiding van opmerkingen van het raadslid Jan van Panhuis (SGP) bij de behandeling van de beleidsnota sport en bewegen.

Aanleiding is het opheffen van de honderd jaar bestaande schaakclub wegens een gebrek aan leden. Companjen vindt dat voorkomen moet worden dat verenigingen moeten worden opgeheven omdat er nog maar zes leden in competitieverband deelnemen. Een samenvoeging van verenigingen kan wat hem betreft een oplossing bieden.

DENKSPORT

De clustering behoeft wat Companjen betreft niet beperkt te blijven tot schaak- en damverenigingen. Hierbij kunnen naar zijn mening ook de klaverjasclubs en bridgeclubs worden betrokken. Hij gaat tevens in op het verzoek van Van Panhuis binnenkort een bezoekje te brengen aan de damvereniging in Hierden die landelijk opereert.

ONGELUKKIG

Aandacht voor clubs die op topniveau acteren is er zeker, zo geeft Companjen aan. Al vindt hij dat de vraag hiertoe wel op een ongelukkig moment komt nu de korfbalvereniging Unitas op het punt van degraderen staat uit de topliga, VVOG in degradatiegevaar verkeert en Zwart Wit de trainer heeft ontslagen.

VERZOEK

Indien een verzoek wordt ontvangen om ondersteuning van de gemeente wordt hierop direct geacteerd door het college. Als voorbeeld noemt Companjen Unitas. Waar de volleybalwedstrijden gemakkelijk overgingen in korfbalwedstrijden werd dit door de promotie van Unitas ineens een stuk moeilijker. Voorschrift is namelijk dat een uur voor de wedstrijd van Unitas de verlichting dient te worden opgehangen.

In algemeenheid is er veel waardering voor de nieuwe visie op sport en bewegen. Het plan lijkt ongeschonden door de raad te komen. Wel wordt onder meer aandacht gevraagd voor sporters met een beperking en de toegang voor hen tot sportaccommodaties. Aangegeven wordt dat bij werkzaamheden aan een accommodatie altijd wordt gekeken of de toegang kan worden verbeterd en of er duurzaamheidsmaatregelen kunnen worden genomen.

OKO

Ook wordt ingezet om het OKO-concept (Opgroeien in een Kansrijke Omgeving) te integreren in de visie. Companjen geeft aan dat dit zeker prioriteit heeft. Zoals ook gekeken wordt welke ontwikkelingen nodig zijn om meer mensen in beweging te krijgen. De beweegtuin bij De Roef is geopend en nu wordt er gekeken of er andere wijken zijn waar zo’n soort voorziening moet worden gerealiseerd. 

BLAASHAL

Door de gemeente is onderzocht of een blaashal een tijdelijke oplossing kon bieden voor het gebrek aan accommodatieruimte voor binnensport. Met de komst van sporthal Sypel 3 is dat probleem wat Companjen verwacht definitief voorbij. Een blaashal bleek een te kostbare zaak om deze voor een jaar te plaatsen. Om dit financieel haalbaar te maken is minimaal drie tot vier jaar nodig.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie