Voor veel partijen is het wel onverklaarbaar dat in de wintermaanden het suppen in groepsverband op de Veluwse Randmeren is verboden.
Voor veel partijen is het wel onverklaarbaar dat in de wintermaanden het suppen in groepsverband op de Veluwse Randmeren is verboden. Pixabay

Waarom mag suppen in groepsverband niet in de wintermaanden op de Veluwse Randmeren?

24 januari 2023 om 09:30 Recreatie

HARDERWIJK Door de jaren heen hebben zich ontwikkelingen voorgedaan op het Strandeiland en de Wijde Wellen die niet passen binnen het geldende bestemmingsplan. Reden voor het college van burgemeester en wethouders te komen met een nieuw plan waarin alle bestaande activiteiten worden vastgelegd.

Twee toplocaties, zo omschrijft wethouder Edwin Enklaar de beide gebieden. Met aan de ene zijde het Wolderwijd en de andere zijde de stadsmuur. Hier en daar knelt het en dat maakt dat bijvoorbeeld voorwaarden moeten worden gesteld aan evenementen op het strandeiland.

SUPPEN

Voor veel partijen is het wel onverklaarbaar dat in de wintermaanden het suppen in groepsverband op de Veluwse Randmeren is verboden. Terwijl bijvoorbeeld wel met een kano hier mag worden gevaren. 

REGELS

Wethouder Enklaar deelt eigenlijk die verwondering. Probleem is echter dat voor het gebied beschermende regels zijn opgesteld door de Rijksoverheid in 2017. Daarbij is bijvoorbeeld onderzocht of het varen met een kano schade aan de natuur toebrengt. Die toetsing heeft uitgewezen dat dit vermoedelijk niet het geval zal zijn.

Een sport als suppen was toen echter nog niet in de mode en dat betekent dat er geen toetsing heeft plaatsgevonden. Een eerste onderzoek wijst uit dat het suppen in de wintermaanden wellicht wel schade kan toebrengen aan de natuur. Dat maakt een vervolgonderzoek nodig waarmee inmiddels een start is gemaakt.

Voor Noha Lammerts van Bueren is het verbod een raadsel. Suppen veroorzaakt naar haar mening geen enkele schade aan de natuur. Suppers ruimen daarnaast veel afval op wat alleen maar ten goede komt aan de vogels in het broedseizoen omdat dit afval anders in hun nesten terecht komt.

REACTIE

Wethouder Enklaar ziet het liefst dat alle bestaande activiteiten worden toegestaan. Waarbij het belang van de natuur altijd voorop blijft staan. Op dit moment kan de gemeente echter weinig anders doen dan het suppen niet toestaan.

TOILETTEN

Gerdien Morren (CDA) wil graag dat de toiletunit ook buiten het zomerseizoen vaker geopend blijft. Nu moeten bezoekers van het strandeiland naar het toilet van Wallaha maar dat bevindt zich op de bovenverdieping. Wethouder Enklaar is bereid de mogelijkheden te onderzoeken maar geeft wel aan dat dit niet binnen een bestemmingsplan wordt opgenomen.

BUITENZWEMBAD

Volgens het nieuwe bestemmingsplan blijft het volgens de wethouder mogelijk dat de strekdam overspoelbaar blijft. Met de mogelijkheden van een buitenzwembad, zoals geopperd door Mark de Lange (Gemeentebelang) is door het college geen rekening gehouden. 

De Lange ziet Zeewolde als voorbeeld. Daar is een strook water van het Wolderwijd uitgediept en van een springplank voorzien.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie