Afbeelding
www.pixabay.com

Roeiclub verhuist tijdelijk naar het Dolfinariumeiland

Politiek

HARDERWIJK Coastal Roeivereniging Harder (CRV Harder) krijgt een tijdelijke huisvesting op het Dolfinariumeiland in Harderwijk. Het gaat om een periode van vijf jaar. De locatie ligt aan de zuidkant van het Dolfinariumeiland langs de vaarroute naar de Strandhaven en Stadshaven.

De vereniging slaat op dit moment de boten op bij individuele leden. Als afmeerplek worden de strandjes langs de over van het Wolderwijd in de wijk Stadsweiden gebruikt. De vestiging op het Dolfinariumeiland is in strijd met het bestemmingsplan. Dat maakt dat de vereniging een vergunning aanvraagt voor een periode van vijf jaar die tot maximaal tien jaar kan worden verlengd. Tevens wordt een clubhuis en opslagloods in het Waterfront gevestigd, als ontwikkelmodel voor een definitieve faciliteit. 

Met het toestaan van het initiatief wordt er een toegankelijk en milieuvriendelijk sportaanbod gerealiseerd op het Strandeiland/Wolderwijd. Het college van burgemeester en wethouders vindt dit passend bij Harderwijk als Waterstad. Het sport- en recreatieaanbod wordt versterkt en verbreed hetgeen als stimulans wordt gezien voor de lokale economie.

VERGUNNING De belangstelling voor het ontwikkelen van watersportactiviteiten in Harderwijk is groot. Er kan echter maar beperkt een vergunning worden afgegeven. Dat maakt dat door de gemeente alle mogelijke belangstellenden voor vestiging op het Strandeiland is gevraagd te reageren. Roeivereniging De Mac had aanvankelijk ook belangstelling om mee te doen met het initiatief om zo een nieuwe afmeerlocatie te krijgen. In maart van dit jaar besloot de vereniging echter hiervan af te zien.

Het clubhuis en de opslagloods kunnen tijdelijk worden toegestaan. In de loop van de vijf jaar dat dit mag kan worden gekeken of de vereniging alsnog permanent huisvesting kan worden geboden. Indien daarop positief wordt beslist moet de vereniging wel een nieuw clubgebouw en opslagloods bouwen of komen met een ingrijpend verbouwplan.

LOKETVERKOOP Het initiatief wordt opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan Strandeiland en De Wijde Blik.  Er mag geen sprake zijn van horeca in welke vorm ook, ook loketverkoop van bijvoorbeeld waterflesjes, ijsjes of andere versnaperingen zijn verboden.

De roeiers moeten vanaf het afmeervlot direct naar open water varen om te trainen of te recreëren. Het gebruik van het vaarwater is het meest frequent in het weekeinde gedurende de zomermaanden. De vereniging telt nu dertig leden maar in de plannen wordt uitgegaan van maximaal zestig leden. Dat betekent ongeveer vijftien trainingen in een zomers weekeinde met totaal maximaal dertig vaarbewegingen van en naar open water.

Het besluit roept wel vragen op bij Andrea Oosting (CDA). Mede gezien de investering van 250.000 euro voor de vereniging. Dat doen bij haar de vraag de rijzen of het om een langere termijn gaat dan tien jaar. Ook wil ze weten hoe de komst zich verhoudt tot de commerciële plint en het binnenvaren van de haven. De vragen worden schriftelijk beantwoord.

Wijnand Kooijmans

Afbeelding
Tentweek Harderwijk in laatste week zomervakantie 13 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie Ik lees en zing groep 3 13 uur geleden
Afbeelding
Ook voor de geslaagden van het VSO ZML De Lelie kan de vlag uit 13 uur geleden
Afbeelding
Podiumspektakel Harderwijk in opbouw 13 uur geleden
Afbeelding
Re-creatie Column 21 uur geleden
Afbeelding
Abnormaal Column 5 jul, 15:01
Afbeelding
Geen boete voor barmhartigheid 5 jul, 15:00