!
De ruimtelijke impact van het bouwwerk wordt als beperkt ingeschat.
De ruimtelijke impact van het bouwwerk wordt als beperkt ingeschat. Pixabay

Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk

26 september 2022 om 12:20 Politiek

HARDERWIJK Een bewoner van de Randweg in Harderwijk krijgt onder voorwaarden vergunning voor de aanleg van een zogenoemd sun tracing solar systems.

Het gaat om het plaatsen van een ‘zonnebloem’ in de achtertuin. Dat is een elektriciteitsopwekkend, zonvolgend, vrij stand object met zonnepanelen in de vorm van een bloem. De maximale hoogte is 4,5 meter. De hoogte kan echter kleiner zijn wanneer een andere hellinghoek een hogere opbrengst meebrengt.

Volgens de huidige regels van de gemeente is de maximaal toegestane bouwhoogte drie meter als het niet om een gebouw gaat. Het college van burgemeester en wethouders is echter bereid mee te denken. Vooral ook omdat het uit een oogpunt van duurzaamheid creativiteit op het gebied van energieopwekking wordt gewaardeerd. Het is een voorbeeld dat ook door anderen kan worden opgepakt en bij een weigering van de voor liggende aanvraag wordt geblokkeerd.

De ruimtelijke impact van het bouwwerk wordt als beperkt ingeschat. Zij het daarvoor wel moet worden voldaan aan voorwaarden. Zo mag het alleen binnen woonbestemmingen en alleen in dat deel van een achtererf dat recht achter het hoofdgebouw ligt. Ook mag er maximaal één systeem per perceel worden geplaatst en verricht de gemeente geen snoeiwerk om een hogere opbrengst aan energie te genereren. Daarmee wil het college voorkomen dat er een onevenredige aantasting van belangen van derden ontstaat. Nadrukkelijk wordt gesteld dat geen medewerking wordt verleend aan aanvragen voor plaatsen op zijerven en achtererven wanneer niet aan de regels wordt volstaan.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie