De ruimtelijke impact van het bouwwerk wordt als beperkt ingeschat.
De ruimtelijke impact van het bouwwerk wordt als beperkt ingeschat. Pixabay

Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk

Politiek

HARDERWIJK Een bewoner van de Randweg in Harderwijk krijgt onder voorwaarden vergunning voor de aanleg van een zogenoemd sun tracing solar systems.

Het gaat om het plaatsen van een ‘zonnebloem’ in de achtertuin. Dat is een elektriciteitsopwekkend, zonvolgend, vrij stand object met zonnepanelen in de vorm van een bloem. De maximale hoogte is 4,5 meter. De hoogte kan echter kleiner zijn wanneer een andere hellinghoek een hogere opbrengst meebrengt.

Volgens de huidige regels van de gemeente is de maximaal toegestane bouwhoogte drie meter als het niet om een gebouw gaat. Het college van burgemeester en wethouders is echter bereid mee te denken. Vooral ook omdat het uit een oogpunt van duurzaamheid creativiteit op het gebied van energieopwekking wordt gewaardeerd. Het is een voorbeeld dat ook door anderen kan worden opgepakt en bij een weigering van de voor liggende aanvraag wordt geblokkeerd.

De ruimtelijke impact van het bouwwerk wordt als beperkt ingeschat. Zij het daarvoor wel moet worden voldaan aan voorwaarden. Zo mag het alleen binnen woonbestemmingen en alleen in dat deel van een achtererf dat recht achter het hoofdgebouw ligt. Ook mag er maximaal één systeem per perceel worden geplaatst en verricht de gemeente geen snoeiwerk om een hogere opbrengst aan energie te genereren. Daarmee wil het college voorkomen dat er een onevenredige aantasting van belangen van derden ontstaat. Nadrukkelijk wordt gesteld dat geen medewerking wordt verleend aan aanvragen voor plaatsen op zijerven en achtererven wanneer niet aan de regels wordt volstaan.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal bijstandsontvangers daalt ook op Noordwest Veluwe: laagste niveau in negen jaar 2 uur geleden
Afbeelding
Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’ 14 uur geleden
Afbeelding
Herdenking van het overleden kind op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk 15 uur geleden
Afbeelding
Wim en Tina Zwaart verkopen restaurant Ratatouille in Harderwijk: ‘Na 40 jaar is het tijd voor andere dingen’ 16 uur geleden
Afbeelding
Bottermuseum Harderwijk krijgt gratis verf van AkzoNobel: verven van een botter kost zo 4.500 euro 19 uur geleden
Afbeelding
Stadsmuseum Harderwijk wordt derde in strijd om VriendenLoterij Museumprijs 2022 20 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse verenigingen halen samen ruim 45.000 euro op voor Grote Clubactie 20 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie