Afbeelding
Pixabay

Steun in gemeenteraad Harderwijk voor invoering ja-sticker

Politiek

HARDERWIJK Harderwijk stapt op termijn over op de invoering van de ja- sticker. Een initiatiefvoorstel van ChristenUnie en D66 mag, zo werd duidelijk tijdens de raadscommissie algemeen beleid, rekenen op de brede steun van alle partijen in de gemeenteraad. Wel vinden enkele partijen dat voor behandeling in de raad nog met de uitgeverijen moet worden gesproken en ook de bezorgorganisatie.

Met de invoering van de ja-sticker, officieel de Opt-in, willen partijen de papierberg aan reclamedrukwerk terugdringen. De Harderwijker Courant mag wel bezorgd blijven. Voor het pleidooi van All-Inn verspreidingen bij de krant vijf folders te mogen bezorgen voelen de initiatiefnemers niets. Zij willen de reclamefolders alleen laten bezorgen bij mensen die dat gewenst vinden en daarvoor ook zelf de moeite willen doen die bezorgd te krijgen.

SUGGESTIE Wat dat betreft wordt ook niet meegegaan in de suggestie van het CDA bij alle inwoners een nee/nee sticker te bezorgen. Volgens Andrea Oosting valt dit in de praktijk wellicht goedkoper uit dan een totaal nieuw beleid in te voeren.

Door All-Inn wordt aangegeven dat de cijfers waarvan de initiatiefnemers zijn uitgegaan niet kloppen. Zo heeft niet zes maar elf procent van de huishoudens een nee-nee sticker en klopt ook het gewicht van de hoeveelheid papier die in Harderwijk wordt verspreid niet. Verwacht wordt dat door de invoering van de ja-sticker 24 procent van de bezorgers met een flinke duikeling in salaris te maken krijgt. 

IMPACT Ook wordt gewezen op de impact die het besluit heeft op de uitgever van de huis-aan-huis krant. Het mee laten bezorgen van folders maakt dat de bezorgkosten enigszins onder controle kunnen worden gehouden. Waar het toch al moeilijk is de krant zonder verlies uit te kunnen blijven geven. Alleen al de papierprijs is recent verdubbeld. Door All-Inn wordt aangegeven dat dit in het ergste geval kan betekenen dat de uitgever moet overschakelen op meer online nieuws en de krant alleen op locaties kan worden afgehaald.

Als het gaat om de handhaving willen beide partijen dit doen aan de hand van meldingen. ,,Er komen geen post boa’s”, zo wordt aangegeven. Bij meldingen wil men eerst in gesprek met de uitgever en bezorgdiensten. Voorwaarde voor de bezorging van de huis-aan-huis krant is dat hierin dertig procent aan nieuwsberichten is te vinden. Zonder dat het de bedoeling is dat dit wekelijks gecontroleerd gaat worden. Beseft wordt dat er ook tijden zijn dat er minder nieuws is. Daarom wordt het percentage over een langere periode bekeken.

Het slotwoord is nu aan de gemeenteraad.

Wijnand Kooijmans

Afbeelding
Tentweek Harderwijk in laatste week zomervakantie 13 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie Ik lees en zing groep 3 13 uur geleden
Afbeelding
Ook voor de geslaagden van het VSO ZML De Lelie kan de vlag uit 13 uur geleden
Afbeelding
Podiumspektakel Harderwijk in opbouw 13 uur geleden
Afbeelding
Re-creatie Column 21 uur geleden
Afbeelding
Abnormaal Column 5 jul, 15:01
Afbeelding
Geen boete voor barmhartigheid 5 jul, 15:00