Het benzinestation is de sta in de weg voor snelle woningbouw.
Het benzinestation is de sta in de weg voor snelle woningbouw. Wijnand Kooijmans

Harderwijkse raad twijfelt aan toestaan komst Monkey Town

Politiek

HARDERWIJK Het is aan de raad zelf volgens eigenaar Floris van Maanen van het pand Verkeersweg 3 in Harderwijk. Of men kiest voor woningbouw over tien jaar of hij zoekt een andere huurder dan Monkey Town voor de komst van een kinderspeeltuin. Dat kan dan bij wijze van spreken een cacaofabriek zijn voor de duur van twintig jaar.

Aanleiding voor zijn stelling was het debat in de commissie ruimte over een tijdelijke ontheffing voor Monkey Town voor een periode van tien jaar en daarna invulling van het voormalige terrein van de Praxis met woningbouw. Meerdere partijen twijfelen aan de hardheid van de intentieverklaring die de gemeente met Van Maanen wil sluiten. Ze willen liever een harde afspraak omdat anders over tien jaar ineens toch een andere invulling mogelijk is. Waar wethouder Edwin Enklaar is overtuigd van de goede bedoelingen van de ondernemer.

Van Maanen wil dat de raad toezeggingen uit het verleden nakomt. De gemeente wilde de Praxis op de Harder waardoor meer vierkante meter bouwmarkt aan Harderwijk werden toegevoegd. Dat bracht voor Van Maanen leegstand mee waarbij de toezegging vanuit de gemeente werd gedaan zich flexibel op te stellen wanneer de ondernemer met plannen zou aankloppen. Van Maanen wil dat die belofte nu wordt ingelost.

Inspreker en buurtbewoner Gert van Lunteren keert zich fel tegen de plannen. Hij vindt dat de overeenkomst boterzacht is en niets voorstelt. Volgens hem kan de ondernemer gewoon besluiten toch een andere invulling dan woningbouw aan zijn terrein te geven. Ook vreest hij voor een toename van de verkeersonveiligheid op toch al een moeilijk punt en voorziet hij parkeerproblemen. Waar Van Maanen tegen aanvoert dat er parkeerruimte voldoende is en er minder verkeer komt dan de indoor speeltuin dan naar een bouwmarkt die daar gewoon is toegestaan.

De discussie over de invulling speelt al geruime tijd. De raad vroeg vorig jaar per motie om een verdere uitwerking van het plan met daarin hardere garanties dat er inderdaad over tien jaar woningbouw kan worden gerealiseerd. Van Maanen geeft aan dat er nog geen plan kan worden gemaakt hoe de woningbouw er moet gaan uitzien omdat niet bekend is wat de markt over tien jaar vraagt. Hij wil met de planning van de woningbouw starten over 7,5 jaar maar is bereid die termijn een jaar naar voren te halen indien dat, zoals aangegeven door Gerdien Morren (CDA) wordt gewenst.

Eerder dan tien jaar voor woningbouw wordt niet mogelijk gevonden omdat er een huurcontract ligt met het op het perceel gelegen tankstation die loopt tot 2028. Voor Henk Vermeer (Harderwijk Ander) speelt een zaak mee die pas op het laatste moment aan het licht komt. Door Van Maanen is een eis voor planschade ingediend. De gemeente ging er vanuit dat op grond van adviezen dat daarvan geen sprake is. Een door de rechtbank ingeschakelde deskundige komt tot de conclusie dat Van Maanen recht heeft op een aanzienlijk schadebedrag.

Van Maanen wil voor 1 juli duidelijkheid omdat anders de termijn voor Monkey Town verloopt. De raad moet 23 of 30 juni definitief besluiten.

Wijnand Kooijmans

Afbeelding
Tentweek Harderwijk in laatste week zomervakantie 13 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie Ik lees en zing groep 3 14 uur geleden
Afbeelding
Ook voor de geslaagden van het VSO ZML De Lelie kan de vlag uit 14 uur geleden
Afbeelding
Podiumspektakel Harderwijk in opbouw 14 uur geleden
Afbeelding
Re-creatie Column 22 uur geleden
Afbeelding
Abnormaal Column 5 jul, 15:01
Afbeelding
Geen boete voor barmhartigheid 5 jul, 15:00