!
Afbeelding
pixabay

Aanpak ouderenmishandeling ondanks weinig meldingen

3 januari 2022 om 22:54 Politiek

HARDERWIJK Het aantal meldingen van ouderenmishandeling is in Harderwijk niet groot. De meeste kwamen er met veertien meldingen binnen in 2018, in 2020 waren dit er twee.

Het is echter geen reden geen actie te ondernemen. Het lokale netwerk van de gemeente Harderwijk merkt dat het thema ouderenmishandeling onderbelicht is en meer aandacht behoeft.

Uit landelijke cijfers blijkt dat 1 op de 20 ouderen te maken heeft met een vorm van mishandeling, Het met schaamte gepaard gaande onderwerp wordt vaak verzwegen door de betrokkene zelf en niet opgemerkt of niet als zodanig herkend door de omgeving. De kwetsbaarheid neemt toe naarmate mensen ouder worden.

MOTIE Door de gemeenteraad van Harderwijk is in juli 2019 een motie aangenomen met als titel ‘Preventie ouderenmishandeling’. Met als uitgangspunt dat het niet wenselijk is dat kwetsbare ouderen te maken krijgen met welke vorm van mishandeling dan ook.

Dat heeft nu geresulteerd in een plan van aanpak ouderenmishandeling, zoals deze is opgesteld door het college van burgemeester en wethouders.  Het college geeft aan te streven naar een sluitende keten van bewustwording en preventie. Mishandeling moet in een vroeg stadium worden herkend en gemeld zodat hulp kan worden geboden maar ook nazorg. Doel is dat inwoners van de gemeente Harderwijk veilig oud kunnen worden.

Mishandeling kan bestaan uit slaan en schoppen maar ook kan er sprake zijn van psychische mishandeling door bijvoorbeeld uitschelden of isoleren. Financieel misbruik kan bestaan uit diefstal, veranderen van testament maar ook ongewenste bemoeienis met geldzaken. Verwaarlozing en seksueel misbruik zijn ook verschijningsvorm. In het laatste geval gaat het om ongewenste seksuele handelingen met of in het bijzijn van een oudere.

THEMA Er gaat gewerkt worden met een ambtelijk portefeuillehouder die zich bezighoudt met het thema huiselijk geweld en daarmee ouderenmishandeling, Ook wordt ingezet op het delen van kennis en kunde over het onderwerp en het trainen van zorgprofessionals en vrijwilligers.

Er worden bijeenkomsten gehouden over het thema ouderenmishandeling. Hiervoor gaat de gemeente iedereen uitnodigen die te maken heeft met ouderen. Dat zijn naast zorgprofessionals onder meer mensen die actief zijn in wijkontmoetingscentra maar ook ouderenorganisaties, mantelzorgers, politie, banken en bewindvoerders.

In de communicatie komt er meer aandacht voor het thema en wordt aangehaakt bij landelijke campagnes. In totaliteit wordt er jaarlijks  tienduizend euro uitgetrokken om het onderwerp meer en beter onder de aandacht te brengen. Dit budget kan uit het regionale budget eventueel worden verhoogd.

De aanpak wordt gedeeld met de raad. Opzet is dat er eind van dit jaar een evaluatie plaats vindt naar de resultaten van de nieuwe aanpak.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie