!
Afbeelding
(pixabay)

Bieb op school mogelijk voor alle basisscholen Harderwijk

3 januari 2022 om 21:47 Politiek

HARDERWIJK Met het opstellen van een Plan van Aanpak wordt het mogelijk dat alle basisscholen in de gemeente Harderwijk gaan deelnemen aan het programma ‘de Bibliotheek op School.’ Door de gemeenteraad is hiervoor een bedrag van 70.000 euro incidenteel beschikbaar gesteld voor 2022.

Het plan is een wens van de gemeenteraad, zoals deze in april van dit jaar door een motie is uitgesproken. Over de benodigde extra gelden na 2022 wordt een besluit genomen na de bespreking van de aanpak in de gemeenteraad. Dat staat op de planning in de maand december.

Per jaar kunnen maximaal vier scholen aan het programma gaan deelnemen. Om in vier jaar op alle scholen de wens van de raad uit te voeren is in 2023 een bedrag van 101.200 euro nodig en een jaar later 132.400 euro. Wanneer alle scholen gaan deelnemen is er per jaar structureel 93.600 euro nodig.

VOORRANG Wat betreft het college van burgemeester en wethouders wordt voorrang gegeven aan scholen met een groot percentage kinderen met een onderwijs- of taalachterstand en hun gezinnen. De scholen zijn autonoom als het gaat om een besluit al dan niet deel te nemen aan het programma.

Het programma is niet nieuw en wordt al sinds 2015 door de bibliotheek Noordwest-Veluwe aangeboden. Er wordt door acht scholen al geheel of gedeeltelijk aan deelgenomen. Doel is om kinderen en jongeren te stimuleren meer te lezen, thuis en op school. Om een goed resultaat te bereiken duurt drie jaar.

MEEBETALEN Scholen moeten wel meebetalen. Dit jaar gaat het om een bedrag van 11 euro per leerling op de totale kosten van 85 euro per leerling. De scholen moeten verder bijdragen aan de jaarlijkse kosten, de inzet van personeel komt voor eigen rekening en de schoolbibliotheek moet aan inrichtingseisen voldoen. 

Niet alle scholen kiezen momenteel nog voor samenwerking. Men vindt de investering te hoog, niet passend binnen de planning of het anders leggen van prioriteiten. Soms kiest men voor de aankoop van lossen diensten of schaft men zelfstandig de collectie aan.

Van de 22 basisscholen in de gemeente maken er acht gebruik van de Bibliotheek op School. Drie daarvan zijn in 2015 begonnen, in 2016 gevolgd door twee scholen. De laatste school is in oktober van dit jaar aangesloten. Er staan zes scholen op de wachtlijst die graag de bibliotheek op school willen implementeren op hun school.

De aanpak van laaggeletterdheid staat hoog op de agenda binnen de gemeente Harderwijk. Onder meer worden ouders die weinig taalvaardigheid bezitten gestimuleerd zich te ontwikkelen. Dat moet het voor hen mogelijk maken hun kinderen goed te begeleiden.

Als het gaat om voorrang van scholen wordt gekeken naar wijken waar veel kinderen wonen met een onderwijsachterstand maar ook het opleidingsniveau van bewoners relatief laag is. Verder gaat het om wijken waar veel werkloosheid is en om wijken waar ouders en/of kinderen weinig tot niet staan ingeschreven bij de bibliotheek.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie