Hanzejaar 2023
Hanzejaar 2023 Heerlijk Harderwijk

Professionalisering Heerlijk Harderwijk harde noodzaak

15 april 2024 om 12:33 Politiek

Invulling van motie raad

HARDERWIJK De organisatie Heerlijk Harderwijk zet hard in op een verdere professionalisering. De gemeenteraad krijgt bij de behandeling van de kadernota een voorstel welk bedrag hiervoor nodig is.

Wijnand Kooijmans

Met dat voorstel wordt invulling gegeven aan een motie van de raad waarin wordt gevraagd om een duidelijk plan en een heldere rolverdeling voor Heerlijk Harderwijk en de organisatie van de binnenstad. Door het college van burgemeester en wethouders wordt het lopende jaar gezien als een tussenjaar waarin er aan een nieuwe, professionele organisatie van Heerlijk Harderwijk wordt gewerkt.

TOEWIJDING Aangegeven wordt dat de stichting in de afgelopen jaren met toewijding heeft gewerkt aan het versterken van het toeristisch profiel en de positionering van Harderwijk als toeristische trekpleister. De stichting is ontstaan door de enthousiaste samenwerking tussen diverse partijen en de gemeente. De primaire opdracht omvat de toeristische markering en promotie voor de gemeente en het organiseren en aanbieden van gastheerschap voor bewoners en bezoekers. De stichting kan daarmee worden gezien als een VVV, zoals deze actief is in andere gemeenten op de Noord-Veluwe.

In de loop van de tijd heeft de stichting aanvullende taken op zich genomen, zoals het verenigen van ondernemers in de binnenstad (BOH) en het faciliteren van gezamenlijke activiteiten, zoals het beheer van het Oude Stadshuis. Het college geeft aan dat deze taken niet tot de kernopdracht behoren maar wel organisatorisch zijn geïntegreerd in de werkzaamheden vanwege het enthousiasme en de proactieve houding van de stichting. Aangegeven wordt dat wel het moment is gekomen om de werkzaamheden te scheiden. De BOH vraagt om een nieuwe organisatie, en de financiering voor Heerlijk Harderwijk en BOH moeten voor langere tijd worden gewaarborgd.

PROCES Om te komen tot professionalisering wordt een tweeledig proces doorlopen. Het gaat enerzijds om de realisatie van een toekomstbestendig plan voor Heerlijk Harderwijk in samenwerking met stakeholders en anderzijds de voortzetting en versterking van de organisatie van de binnenstad. Het parallel lopen van deze processen moet duidelijkheid bieden over de taken en verantwoordelijkheden van twee afzonderlijke organisaties. Daarnaast wordt ook gekeken naar mogelijkheden waar de organisaties elkaar kunnen ondersteunen en slim kunnen samenwerken. Ondernemers, evenementenorganisaties, museum, oudheidkundige vereniging Herderewich en andere organisaties worden, zo geeft het college aan, integraal onderdeel van dit proces. Het streven is niet alleen professionalisering maar ook een heldere taakverdeling en verantwoordelijkheidsstructuur.

NOODZAAK De noodzaak professioneler te worden is naar de mening van het college evident om de kwaliteit van promotie en gastvrijheid te handhaven en een stap vooruit te zetten. De stad heeft behoefte aan een stabiele organisatie, ook met het oog op de viering van 800 jaar stadsrechten en de Hanzedagen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie