Afbeelding
Pixabay

Huisvesting meer sturen

15 april 2024 om 11:28 Politiek

Woning voor elke portemonnee

HARDERWIJK Met de komst van een omgevingsprogramma volkshuisvesting wil het college van burgemeester en wethouders de mogelijkheden benutten meer de gaan sturen op de grote opgave welke er is op het gebied van huisvesting. Vooruitlopend op de opstelling van het plan wil het college hierover in gesprek met raads- en commissieleden.

Wijnand Kooijmans

Eén van de onderdelen is het woningbouwprogramma. Het college wil sturen op de realisatie van voldoende woningen, verdeeld over de verschillende prijscategorieën. De verdeling is een lokale doorvertaling van de afspraken die zijn gemaakt in de regionale woondeal. Het gaat onder meer om dertig procent sociale huur en tweederde betaalbare woningen.

Het woningbouwprogramma sluit aan bij de woningbehoefte. Op onderdelen is een lokale keuze gemaakt, bijvoorbeeld als het gaat om het aantal goedkope koopwoningen en goedkopere sociale huurwoningen. Binnen het thema betaalbaarheid zet het college in op een passende woning voor iedere portemonnee. Onder meer door de inzet van een aangepaste huisvestingsverordening, continue inzet van de starterslening en onderzoek naar de mogelijkheden naar erfpacht en KoopGarant.

Het thema ‘voor iedereen een passende woning’ stuurt, zo geeft het college aan, op prettig en comfortabel wonen voor alle leeftijden en samenstelling van huishoudens. Of men nu jong of oud is. Door onder meer aan de slag te gaan met een verhuiscoach die ouderen begeleidt bij het vinden van een passende woning. Maar ook door criteria op te stellen waaraan een kwalitatief goede nieuwbouwwoning moet voldoen en de komst van nieuwe woonvormen te stimuleren. In kaart wordt gebracht wat nodig is om de wijken voor de toekomst aantrekkelijk en leefbaar te houden en welke rol doorstroming hierin kan hebben. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie