Afbeelding
Foto via Depositphotos

Een begrafenisverzekering: een investering in de rust

27 oktober 2023 om 00:15 Partnercontent

Een onvermijdelijk moment is het afscheid nemen van dierbaren; een moment waarop we troost en steun zoeken bij onze geliefden. Maar naast emotionele belasting brengt dit ook financiële zorgen met zich mee. De financiële lasten van een begrafenis kunnen onverwacht hoog uitvallen, vaak hoger dan men op het eerste instantie denkt. En niet iedereen heeft op dat moment voldoende middelen om een waardig afscheid te kunnen bieden. Is het dan niet een fijner idee om alles rondom een uitvaart gewoon goed geregeld te hebben?

Een uitvaartverzekering niet verplicht is in ons land, toch heeft het merendeel van de Nederlanders al wel een begrafenisverzekering afgesloten. Desalniettemin zijn er nog altijd veel mensen die hier niet meteen het nut van inzien. Vaak zijn dat jongeren die zich nog niet met een afscheid bezighouden en zich niet goed realiseren dat men nooit weet wanneer het moment van afscheid daar is. De kosten van een begrafenis kunnen snel oplopen en vaak zijn ze hoger dan aanvankelijk verwacht. Een crematie of begrafenis kost al gauw meer dan 9000 euro. Lang niet iedereen kan dit dan zo ineens even ophoesten. 

Laat nabestaanden niet opdraaien voor hoge kosten

Wellicht denk je dat je over voldoende spaargeld beschikt om je uitvaart te bekostigen. Het is dan wel belangrijk om te weten dat spaar- en bankrekeningen bij overlijden vaak tijdelijk worden bevroren en geblokkeerd. Als er geen regelingen zijn getroffen vóór het overlijden, kan het even duren voordat toegang tot dergelijke rekeningen mogelijk is en er dus vooruitbetalingen moeten worden gedaan. In zo’n situatie blijkt een begrafenisverzekering oftewel uitvaartverzekering dan ook buitengewoon praktisch te zijn.

Een waardevolle partner

We kunnen concluderen dat een begrafenisverzekering als een waardevolle partner in het plannen van een respectvolle uitvaart gezien kan worden. Het is een financieel vangnet dat nabestaanden helpt om de kosten van de begrafenis te dragen, zodat zij zich kunnen richten op het rouwproces zonder extra zorgen over de financiële aspecten. En dus niet belast worden met onverwachte kosten tijdens een toch al moeilijke periode. Bovendien ‘dwingt’ zo’n verzekering je ook om eens goed na te denken over hoe je zou willen dat zo’n uitvaart eruit gaat zien.

Een begrafenis naar wens

En daarnaast gaat het vaak niet alleen om kosten zoals de uitvaart, een kist of urn en rouwbrieven, maar ook bijvoorbeeld speciale wensen. Ook dat kan vooraf geregeld worden. Zo kiezen mensen bijvoorbeeld voor een afscheid in een kerk in plaats van een uitvaartcentrum, willen mensen in een koets vervoerd worden in plaats van een doorsnee rouwauto of wordt er gekozen voor een afscheid met catering of dankbetuiging. Uitvaartwensen kunnen vooraf gekozen en opgeslagen worden, zodat nabestaanden niet met vragen opgezadeld blijven.  

Een afscheid in beelden

Een foto zegt meer dan duizend woorden; waarschijnlijk wordt er daardoor ook steeds vaker gekozen voor een afscheid in beelden tijdens de uitvaart. Zeker In een tijdperk waarin digitale herinneringen een belangrijke rol spelen in ons leven, is het integreren van foto- en videografie in de uitvaartbranche een passende en waardevolle aanvulling. Voorheen beperkte een uitvaart zich tot woorden en gedachten die tijdens de ceremonie werden gedeeld. Nu echter, dankzij de opmars van geavanceerde technologieën en de beschikbaarheid van professionele fotografen en videografen, wordt een uitvaart steeds vaker verrijkt met beelden die het verhaal van de overledene vertellen. Foto’s en video’s hebben de kracht om niet alleen de unieke persoonlijkheid van de overledene te vangen, maar ook de liefde en de banden die hen verbonden met hun dierbaren.

Verschillende soorten verzekeringen

Je kunt kiezen uit diverse soorten begrafenisverzekeringen. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een naturaverzekering waarbij een pakket aan producten en diensten verzekerd is en waaruit nabestaanden kunnen kiezen. Daarnaast is er de kapitaal begrafenisverzekering waarbij er een geldbedrag verzekerd is, die uitgekeerd wordt aan nabestaanden bij overlijden. Op die manier is er meer vrijheid om te bepalen waaraan dat geld wordt uitgeven. En tot slot is er de combinatie-uitvaartpolis. Deze verzekering bestaat uit een naturaverzekering en een kapitaalverzekering waarbij zowel diensten/producten als een geldbedrag beschikbaar wordt gesteld. Handig bij bijvoorbeeld bijzondere wensen. 

Investeren in rust en welzijn

Wat de exacte kosten van je begrafenisverzekering verschilt per persoon en hangt onder meer af van je leeftijd en dus ook af van je eigen wensen. Een begrafenisverzekering is zeker geen investering in verdriet, maar eerder een investering in de (gemoeds)rust voor jezelf en het welzijn van degenen die achterblijven. Een goed afscheid is een goed begin van een goed rouwproces. En dat is natuurlijk best wat waard. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie