!
Gert Althof (links) met Karin Brouwer en Bert van Oosten: ,,Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen.”
Gert Althof (links) met Karin Brouwer en Bert van Oosten: ,,Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen.” Rinus van Denderen

Rouwcentrum Schaftenaar in Harderwijk: ‘Een goed afscheid is het begin van een goed rouwproces’

20 september 2023 om 11:00 Het laatste afscheid

HARDERWIJK Rouwcentrum Schaftenaar bestaat al meer dan honderd jaar en dat is best bijzonder. In deze tijd is er veel kennis en ervaring opgebouwd die ingezet wordt voor, tijdens en na het overlijden van een dierbare. ,,Het verdriet blijft hetzelfde, maar de tijden zijn veranderd”, zegt mede-eigenaar Gert Althof. We spreken hem en gastvrouw Wilma Reedijk over de maatschappelijke rol die het rouwcentrum vervult, over de veranderde omgang met mensen en het belang van het leggen van verbindingen.  

Het in Harderwijk gevestigde rouwcentrum zoekt de verbinding met nabestaanden door goed naar ze te luisteren. Wilma Reedijk, gastvrouw bij Schaftenaar: ,,Dat iemand is overleden is een droevig feit. Maar je wilt iets betekenen voor die nabestaanden die achterblijven. Het is ons streven dat iedereen met een goed gevoel achterom kan kijken na de uitvaart. Een goed afscheid is immers het begin van een goed rouwproces!”

VERBINDING

Gert Althof beaamt dit: ,,Wij hebben jarenlange ervaring en letten bij iemand thuis al goed op wat zou passen. Doordat we al zo lang bestaan hebben we een groot lokaal netwerk opgebouwd en kunnen we snel schakelen. We nemen de tijd voor mensen en vinden het belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen. De een heeft ruimte nodig, terwijl de ander juist meer begeleiding wil. Daar bewegen wij in mee. Die verbinding met de familie is belangrijk. Er gebeurt veel op de achtergrond bij een uitvaart en het is onze taak om ervoor te zorgen dat op de dag zelf alles bij elkaar komt en klopt. Je wilt dat de nabestaanden goed kunnen terugkijken op de dag.”

NADENKEN OVER UITVAART

“We gaan nu anders met mensen om”, vervolgt Althof. “Tegenwoordig hebben mensen veel meer eigen inbreng. Ze denken meer na over hun eigen uitvaart en verdriet wordt meer gedeeld. Vroeger ging een uitvaart meer volgens een vast stramien, maar nu kan een uitvaart geheel naar wens van de overledene of zijn/haar nabestaanden worden verzorgd. Uitvaarten zijn in die zin veel persoonlijker geworden. 

En bij Schaftenaar is alles bespreekbaar. “We hebben veel ervaring met traditionele begrafenissen, maar verzorgen ook eigentijdse, moderne uitvaarten. Een natuurbegrafenis, bijzonder vervoer of gedenkfeest in de achtertuin van de overledene – alles is mogelijk.”

GEEN TIJDSDRUK

Althof vindt het belangrijk om laagdrempelig te zijn. ,,We staan naast de mensen en lopen met ze mee in een moeilijke periode van hun leven. Ons rouwcentrum is bewust niet kil, het is sfeervol en gemoedelijk ingericht en er is geen tijdsdruk, in de hoop dat mensen zich hier thuis voelen.” 

,,Doordat we onder andere een eigen drukkerij, rouwauto, opbaarkamers en een eigen afscheidszaal hebben, kunnen mensen voor alles bij ons terecht. En door onze ruime ervaring zijn wij van alle mogelijkheden in de regio Harderwijk op de hoogte.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Rouwcentrum Schaftenaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie