Afbeelding
Foto door Roy Post via Pexels

Veilig de weg op in de winter: 4 onmisbare tips

Partnercontent

Nu de eerste voorspellingen voor sneeuw zijn gedaan, is het tijd om je auto rijklaar voor de winter te maken. In het koude seizoen is het namelijk, met name met sneeuw en vrieskou, soms net even anders rijden.

Om gewoon veilig de weg op te kunnen in Harderwijk en omgeving is er een paar dingen dat je kunt doen om je auto winterklaar zonder enige problemen te maken. Denk bijvoorbeeld aan het checken van de ruitenwissers en het veranderen van je banden.

1. Switch van zomerbanden naar winterbanden

Hoewel het niet verplicht is om in Nederland met winterbanden te rijden, kan het er wel voor zorgen dat je net iets comfortabeler op pad kunt gaan met je auto in het winterse seizoen. Winterbanden zorgen namelijk voor wat meer grip tijdens winters weer. Dat is met name prettig voor mensen die dagelijks hun auto gebruiken in de winter of voor mensen die met de auto naar het buitenland gaan zoals Duitsland of Oostenrijk.

Het grote voordeel van winterbanden is dat je remweg korter wordt, iets wat veiliger is op een besneeuwde weg. Daarbij bieden ze meer grip wanneer het kouder is dan 7 graden; een temperatuur die we regelmatig in Nederland hebben. Met zomerbanden kun je in de winter prima rijden wanneer het niet heel koud is in dit seizoen. Wordt er een echte koude winter verwacht dan is de switch van zomer- naar winterbanden toch wel aan te raden.

2. Voeg laag wax toe om auto te beschermen

Staat er sneeuw op de voorspelling? Bescherm je auto dan tegen zout en vuil van de wegen waarop je rijdt door je auto in te smeren met een laag wax. Het grote nadeel van al dat zout op de weg is namelijk dat het de lak van je auto aantast. Smeer daarom de onderste laag van je auto volledig in met wax, zoals de zijpanelen en het stuk achter de wielen. Daarmee zorg je ervoor dat het zout niet blijft kleven aan de auto.

Je hoeft niet bang te zijn dat je die laag er niet meer af krijgt of dat er een beetje vettigheid op de autoruiten terecht komt en je dat er niet meer vanaf kunt halen. Door een schoonmaakmiddel met isopropylalcohol te gebruiken, heb je die vettigheid er binnen no time weer af. Dit soort middel is in staat om allerlei soorten vettigheid op te lossen en is daarom ideaal om voor je auto te gebruiken.

3. Ga voor ruitenwissers met antivries erin

Eens in de zoveel tijd moeten de ruitenwissers van je auto worden vervangen. Dit merk je wanneer je ruitwissers hard worden en strepen beginnen achter te laten of geluid gaan maken. Wanneer je ze moet vervangen, is het aan te raden om voor ruitenwissers te gaan met antivries erin. Daarmee worden ze beschermd tegen de mogelijke vrieskou in de winter en kun je ze beter gebruiken.

Daarbij moet je weten dat je nooit sneeuw of ijs van je autoruiten moet (willen) verwijderen met behulp van je ruitenwissers. Dat ligt niet zozeer aan de sneeuw of het ijs op je ruit, maar wel aan het feit dat het mogelijk is dat je ruitenwissers vast zitten gevroren waardoor je ze beschadigt wanneer je ze aanzet. Je kunt iets onder de wissers leggen om ervoor te zorgen dat ze niet vast vriezen aan je ruiten, zoals een kurk.

4. Buiten parkeren in de winter? Liever niet

Heb je de mogelijkheid om je auto binnen te zetten tijdens een koude winternacht of op een dag met veel sneeuw of (ijs)regen in Harderwijk? Doe dat dan vooral: je auto blijft altijd mooier wanneer hij beschermd is tegen neerslag en vorst. De autoruiten (en allerlei vloeistoffen in de auto) bevriezen niet en de lak van je auto is op deze manier beter beschermd. Helaas kan niet iedereen de auto in een garage zetten. Wat ook al goed helpt, is het afdekken van je auto(ruiten) met een speciale hoes.

Hoewel dat er niet voor zorgt dat de vloeistoffen niet bevriezen, wordt de lak van je auto wel beschermd. Ook hoef je niet te krabben, omdat de autoruiten niet bevriezen met een hoes. Dat scheelt je veel tijd en gedoe tijdens een vroege en koude ochtend. Andere dingen waar je nog op kunt letten in de winter is het overstappen op winterolie. Hoe kouder het namelijk wordt des te dunner de olie in je auto moet zijn. Controleer ook regelmatig je bandendruk zodat je zeker weet dat je voldoende grip op de weg hebt.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal bijstandsontvangers daalt ook op Noordwest Veluwe: laagste niveau in negen jaar 3 uur geleden
Afbeelding
Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’ 15 uur geleden
Afbeelding
Herdenking van het overleden kind op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk 16 uur geleden
Afbeelding
Wim en Tina Zwaart verkopen restaurant Ratatouille in Harderwijk: ‘Na 40 jaar is het tijd voor andere dingen’ 17 uur geleden
Afbeelding
Bottermuseum Harderwijk krijgt gratis verf van AkzoNobel: verven van een botter kost zo 4.500 euro 20 uur geleden
Afbeelding
Stadsmuseum Harderwijk wordt derde in strijd om VriendenLoterij Museumprijs 2022 21 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse verenigingen halen samen ruim 45.000 euro op voor Grote Clubactie 21 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie