Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Grote verdeeldheid over schrappen bouw parkvilla in Harderwijk: 1,5 miljoen euro aan verlies en traject verliep niet goed

25 september 2023 om 09:47 Nieuwbouw

HARDERWIJK Binnen de raadsfracties in de Harderwijker gemeenteraad bestaat grote verdeeldheid over het voorstel de bouw van de parkvilla in het Waterfront te schrappen. Een rol hierbij speelt onder meer de anderhalf miljoen verlies aan inkomsten en het niet bouwen van woningen waarop Harderwijk zo zit te wachten.

Tijdens de behandeling in de commissie gaf Menno Doppenberg (VVD) aan een amendement te overwegen om zo terug te keren naar het oorspronkelijke voorstel. Voor hij dit doet wil hij eerst de consequenties bezien wat dit eventueel aan vertraging kan opleveren. Alle woordvoerders gaan terug naar hun fracties voor beraad over het te nemen besluit.

RAAD VAN STATE

Het voorkomen van vertraging is een belangrijke reden geweest voor het college van burgemeester en wethouders de bouw van de parkvilla te schrappen. Naar aanleiding van moties die eind vorig jaar door de raad zijn aangenomen zegt wethouder Edwin Enklaar alle mogelijke varianten te hebben onderzocht. Uitkomst is dat deze niet uitvoerbaar zijn.

Er moet of een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld of uitvoering van bijvoorbeeld het oorspronkelijke plan en dat betekent dat omwonenden naar de Raad van State stappen. Dat leidt, zo is de vrees al snel tot een vertraging van twee jaar. ,,Wij willen door”, zo houdt de wethouder de commissieleden voor. Anders vertraagt de woningbouw in de Kop van Stadswerven waar duizend woningen worden gebouwd, onder meer voor de doelgroep waar woningbouw het hardst voor nodig is. Maar ook de parkeergarage kan dan niet worden gebouwd.

De wethouder erkent dat het gehele traject niet de schoonheidsprijs verdient. Maar voor het oorspronkelijke plan heeft hij geen meerderheid gezien bij de raad en zeker niet bij de omwonenden. Inspreker Sjoerd Leensen beaamde dat bij uitvoering van het oorspronkelijke plan de omwonenden zeker naar de Raad van State stappen.

MENNO DOPPENBERG

Het verlies van anderhalf miljoen aan inkomsten weegt zwaar bij meerdere fracties. Doppenberg voelt zich niet serieus genomen als het gaat om de wijze waarop het college met voorstellen is omgegaan die door zijn fractie zijn ingediend. Wilco Bos (PvdA) hekelt de wijze waarop het college het schrappen van de Parkvilla heeft gebracht. Hij vindt het vreemd dat over soms weinig belangrijke zaken raadsinformatiebrieven worden verstuurd en dat nu achterwege is gebleven.

WATERFRONT

Het naar de zuidzijde verplaatsen van de Parkvilla is voor Enklaar geen optie. Stedenbouwkundig niet raadzaam maar ook hier mogen bezwaren worden verwacht en daarmee vertraging. Teruggaan naar achttien meter betekent dat niet het gewenste hoogteverschil wordt behaald dat is gewenst. Er ontstaat een lelijke plek binnen het totale aanzicht van het Waterfront. Enklaar vraagt de raad een besluit te nemen, ook al doet dat pijn en hij daarvoor ook begrip heeft. Vertraging vindt hij niet verantwoord.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie