Wethouder Edwin Enklaar onthult de naam van het complex Toon Hermans; Johan van Renselaar van Anders Invest kijkt toe.
Wethouder Edwin Enklaar onthult de naam van het complex Toon Hermans; Johan van Renselaar van Anders Invest kijkt toe. Foto: Marco Jansen

Nieuw appartementencomplex in Dichterskwartier heet Toon Hermans, Harderwijk is 88 sociale huurwoningen rijker

13 maart 2023 om 09:33 Nieuwbouw Tips van de redactie

HARDERWIJK Toon Hermans is de naam van het vrijdag opgeleverde appartementencomplex in het Dichterskwartier. Na bijna anderhalf jaar bouwen onthulde wethouder Edwin Enklaar als openingshandeling de naam van het nieuwe gebouw met vier verdiepingen.

Bij de bouw betrokken partijen, zorginstellingen, verhuurmakelaars van commerciële ruimtes en gemeente waren uitgenodigd bij de feestelijke oplevering van 88 sociale huurwoningen. Dat is het eerste deel van in totaal 220 huurappartementen. Zij konden twee appartementen op de vierde etage bekijken, maar genieten van het uitzicht op het gemeenschappelijke dakterras zat er door de sneeuw niet in.

De vraag was groot met 600 inschrijvingen

Bijna 2 jaar geleden kreeg Martin Weghorst van Nijhuis Bouw uit Rijssen de opdracht voor de bouw van 220 woningen. Met veel trots draagt hij de eerste 88 woningen over en schenkt een AED voor in de hal. „We zijn in oktober 2021 aan de slag gegaan, in april 2022 is het hoogste punt gevierd. Dit is een volgend hoogtepunt want alle 88 woningen zijn al verhuurd. De vraag was groot met 600 inschrijvingen.” Toch was het bouwen ook spannend: zo waren er geen gevelstenen meer te krijgen en werd het project eind 2021 overgedragen van Veldboom Vastgoed naar Anders Invest.

De ontwikkelaar uit Groningen heeft het complex verkocht aan eindbelegger Anders Invest uit Maarsbergen. Partner Johan van Renselaar laat weten dat twee zaken van belang waren. Zoveel mogelijk verhuren aan mensen uit Harderwijk en omgeving en mensen met sleutelberoepen. „ 33 van de 88 huurders komen uit Harderwijk, 19 komen uit Ermelo, Hierden, Hulshorst of Putten. 33 mensen hebben een sleutelberoep, zoals in de zorg, het onderwijs, bij de brandweer of de politie. Het is ook een relatief jonge woongemeenschap: 73 huurders zijn jonger dan 34 jaar; de jongste is 19 en de oudste 58 jaar.” Zij krijgen dit weekend de sleutel van hun studio tussen 35 en 49 m2, die tussen 633 en 763 euro kale huur per maand kosten. Er komt een tuin en hopelijk een jeu de boules baan.”

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Gedicht Toon Hermans, aangebracht door Inzpire. - Foto: Marco Jansen

Komende woensdag start ook de verhuur van Blok B, dit worden 56 appartementen van 51-64 m2 vrije sector huur (prijzen vanaf 900 euro tot 1160 euro). Dit complex wordt naar verwachting voor de zomer opgeleverd. Daarna volgen in fases nog 52 appartementen afgesloten met blok E, 24 stuks grote appartementen van 100+ m2.

Een gebied dat dreigde te verpauperen wordt nu ontwikkeld tot mooie omgeving, ziet wethouder Edwin Enklaar. ,,Er komen vijf woningen voor begeleid zelfstandig wonen, er is voor iedereen plek. Omwonenden vroegen zich af of zo’n kolossaal gebouw wel nodig is, maar hierdoor is aan de andere kant van het gebouw ruimte om veilig te spelen en elkaar te ontmoeten. Ook zijn er zorgen over de bereikbaarheid van de Couperuslaan en de privacy doordat je vanaf het dakterras in andermans tuin kijkt. Harderwijk krijgt nog 5500 woningen; wil je iets doen aan de woningbouwopgave moet je omgaan met schaarse ruimte. Dit is een voorbeeldproject voor de toekomst.”

hureninharderwijk.nl

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie