Henk Vermeer beleeft als één van de oprichters van BBB drukke tijden na de verkiezingswinst.
Henk Vermeer beleeft als één van de oprichters van BBB drukke tijden na de verkiezingswinst. Wijnand Kooijmans

Harderwijker Henk Vermeer is één van de oprichters van BBB: ‘De winst is ongehoord, wij zijn ineens wereldnieuws’

21 maart 2023 om 15:00 Mensen

HARDERWIJK Henk Vermeer beleeft als één van de oprichters van BoerBurgerBeweging drukke tijden na de verkiezingswinst. ,,Dat begint nu pas in te dalen. De winst is ongehoord, wij zijn ineens wereldnieuws.” Het is voor het eerst dat een partij de grootste wordt in alle twaalf provincies. In België bestaan al plannen een partij als de BBB op te richten.

Burgers hebben de politiek met de verkiezingsuitslag van de BoerBurgerBeweging (BBB) een duidelijk signaal gegeven. ,,Tot hier en niet verder”, geeft Henk Vermeer uit Harderwijk aan. Samen met Caroline van der Plas en Henk Klein Koerkamp stond hij aan de wieg van de partij in 2018. ,,Wij wilden meer aandacht voor het platteland en de negatieve gedachten over dat platteland veranderen. Daar klopte geen bal van.” 

OPBOUW VAN DE PARTIJ

Het voorbeeld was de Partij voor de Dieren. ,,Met twee zetels in de Tweede Kamer wisten zij toch het dierenwelzijn en alles wat daarmee samenhangt op de kaart te zetten.” 

Het voorbeeld was de Partij voor de Dieren

Vanaf het eerste begin is gewerkt aan de opbouw van de partij. Besloten werd niet aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen maar zich te richten op de verkiezingen van de Provinciale Staten. ,,We hebben ook nog geen besluit genomen of we in 2026 deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.”

ONDERZOEK NAAR PLATTELANDSPARTIJ

Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wees uit dat een plattelandspartij vier tot vijf zetels zou kunnen behalen. ,,Dat was voor ons genoeg. SGP en ChristenUnie hebben met een beperkt aantal zetels ook veel zaken voor elkaar gekregen. Geleidelijk aan begon echter het besef te groeien dat er meer in zou zitten voor ons”, zo zegt Vermeer die ook fractievoorzitter is van Harderwijk Anders in de gemeenteraad.

CAMPAGNE VOEREN

Vanaf de intrede van Caroline van der Plas in de Tweede Kamer is gestart met de strategie voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. 

Wij vinden dat je voortdurend moet uitleggen waarom je voor of tegen iets stemt

,,Wij vinden dat je voortdurend campagne moet voeren. Steeds moet uitleggen waarom je voor of tegen hebt gestemd. Na gesprekken van Caroline met betrokkenen hebben we besloten voor het excuus voor het slavernij door de Staat te stemmen. Niet omdat Veluwse boertjes ooit profijt hebben getrokken van die periode, dat waren alleen de rijken. De meeste boeren waren ook maar dagloners die hard moesten werken voor hun geld. Al wil ik dat niet vergelijken met de slaverij. Ons standpunt zal niet ieder lid ons in dank hebben afgenomen. Maar we hebben nooit gedacht: ‘Dit kan ons wel eens stemmen kosten’.”

Vermeer vervolgt: ,,Wij willen uitvoeren wat wij beloven. Daarom hebben wij alle kandidaten voor de Provinciale Staten en de Waterschappen goed voorbereid op wat hen te wachten stond als we de grootste partij zouden worden. Dan kan het in de praktijk alleen maar meevallen. Van hoe zij met verschillende situaties moeten omgaan. Tot hoe ze zich moesten gedragen bij het bekend worden van de uitslag.” 

WENSNATUUR VERSUS HAALBARE NATUUR

Tegenstanders stellen dat het kiezen was tussen de natuur en de boeren. ,,Totale onzin”, zo zegt Vermeer. 

De vraag is of je wilt gaan voor wensnatuur of haalbare natuur

,,Niemand van de boeren wil dat het slecht gaat met de natuur. Je hebt een verantwoordelijkheid voor de natuur. De vraag is of je wilt gaan voor wensnatuur of haalbare natuur. Veel van onze natuurgebieden zijn eigenlijk niet meer dan uit de kluiten gewassen parken. Die moeten goed worden beheerd maar de stikstofproblematiek is daarvan maar een klein deel.” 

Zo vindt hij dat de natuur af moet van de vliegdennen omdat deze soort hier niet hoort en zorgt voor te veel verdamping. ,,We hebben honderden jaren ingezet om water weg te pompen. Dat was ook nodig. Maar nu moeten we water vasthouden voor de periodes dat het nodig is.” Als slecht voorbeeld noemt hij de polder tussen Groningen en Friesland waar tien jaar geleden alleen pompen werden geïnstalleerd die water weg konden pompen.

OPSTAPPEN KABINET

Dat het kabinet moet opstappen lijkt Vermeer wel duidelijk. ,,Er leeft bij de mensen een diep gevoel van onvrede en onmacht. De kiezer heeft een duidelijk signaal afgegeven; dat kun je niet negeren. Vooraf werd gezegd dat deze verkiezingen een thermometer waren voor het kabinet. Die thermometer is er door de kiezer diep ingestoken. 

Die thermometer is er door de kiezer diep ingestoken

Caroline heeft geen toverstokje om alles ineens beter te maken. Maar daarvoor willen wij wel strijden tot het bittere eind. We hebben honderden voorstellen hiertoe al ingediend die allemaal zijn weggestemd door de coalitiepartijen.”


BOEGBEELD HARDERWIJK ANDERS 

In Harderwijk is Vermeer het boegbeeld van Harderwijk Anders. ,,Dat kan ik gewoon blijven doen. Dat past binnen de afspraken die we hebben gemaakt. Zodra ik mij kandidaat stel voor een verkiezing treed ik terug als fractievoorzitter. Zoals ik ook vertrek als ik bij een volgende verkiezing in de Tweede Kamer wordt gekozen. Die ambitie heb ik wel.”

Tot die tijd blijven het drukke tijden voor Vermeer. ,,Ik hoop ook wel eens langs de lijn te kunnen staan bij een voetbalwedstrijd en dan na afloop een biertje te kunnen drinken.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie