Grote en kleine skatebaan gebruikers zitten elkaar vaak in de weg.
Grote en kleine skatebaan gebruikers zitten elkaar vaak in de weg. Mieneke Braakman

Incidenten op nieuwe skatebaan aan Parkweg in Harderwijk: intimidaties, scheldpartijen en gevaarlijke situaties

18 september 2023 om 14:00 Maatschappelijk

HARDERWIJK Het blijkt niet alleen maar leuk te zijn op de vernieuwde skatebaan aan de Parkweg. Kinderen die (bijna) omver worden gereden door jongeren, uitgescholden, geïntimideerd en gepest worden. Bezorgde ouders die kun kinderen niet alleen durven laten gaan. 

Het gebruik van de nieuwe skatebaan verloopt niet geheel zonder problemen.. Nog maar enkele weken geleden werd de nieuwe baan feestelijk geopend door wethouder Martijn Pijnenburg. Tijdens die opening vond er al een veelzeggend incident plaats, hoorde de redactie van ouders. Eén van de jongeren zou zich agressief hebben gedragen tegenover kleinere kinderen en zelfs de wethouder hebben uitgescholden toen die er wat van zei. De gemeente erkent dit voorval.  ,,Tijdens de opening was er een oudere jongere die zich heel ongewenst heeft gedragen, zowel tegen de aanwezige kinderen, als tegen ouders en de wethouder. Er was sprake van duwen en trekken, verbale agressie en intimideren/pesten van jongere kinderen. De wethouder heeft, net als meerdere ouders, de jongen aangesproken op zijn gedrag. Toen dat niet hielp, hebben handhavers van de gemeente dit gedaan. De gegevens van de jongen zijn hiermee ook gelijk bij hen bekend en zij hebben aandacht hiervoor. De jongen is niet meegenomen door de boa’s’’, zegt de gemeente in een reactie.

Je moet gewoon goed met de kleintjes communiceren

IRRITATIES

Het is natuurlijk wel irritant voor de sportende jongeren, als de kleintjes in de weg rijden of lopen, zo blijkt op de skatebaan. Met stepjes, skateboards en bmx- fietsen maken de jongeren flink vaart, springen hoog op de grote baan, die uit verschillende hoogtes, trapjes en kuilen bestaat. ,,Hey kijk uit!’’, roept een snelle grote jongen tegen een kind. ,,Kijk zelf uit!’’, roept de moeder van een kind hem na. Kyano (11), Anthony (9) en Javy (4) rijden wat aarzelend op een veilig plateautje. ,,We gaan ook wel in de kom, als het kan’’, zeggen ze. ,,Er wordt wel gepest, dan gaan we gewoon weg’’, zeggen de kinderen. Een klein jongetje rijdt met zijn stepje en helm door de kom. Vincent (15) wacht bovenaan. ,,Je moet gewoon goed met de kleintjes communiceren’’, zegt hij.,,Wachtuhhh!!!’’, roept hij dan luidkeels. ,,Of ik til ze op en zet ze weg.’ ‘De 9- jarige Dunya en Carmen en zusje Sanne (8) oefenen met springen. Moeder Anita is mee en zit op een bankje. ,,Het wordt eigenlijk wel tijd dat ze zelfstandig gaan, we wonen heel dichtbij. Maar toch... ik durf dat hier niet. Een apart kinder-skatebaantje zou toch veel beter zijn?’’

Ik vind het belangrijk dat de skatebaan door iedereen gebruikt kan worden

CAMERA’S

Een andere ouder zegt: ,,Bij de oude baan hingen hier vroeger camera’s. Waarom zijn die nu verdwenen?’’ De gemeente stelt echter dat er nooit camera’s hebben gehangen bij de skatebaan. 

Wethouder Pijnenburg: ,,In principe kan nooit helemaal voorkomen worden dat oudere jongeren kleinere kinderen overheersen of wegdrukken. Dat geldt niet alleen voor een skatebaan. Wel hebben we met z’n allen een taak om de kleineren te beschermen. Vanuit de gemeente doen wij dat door extra aanwezig te zijn en op te treden als de situatie daarom vraagt. Ouders kunnen ook altijd een beroep doen op de handhaving van de gemeente of politie als er iets speelt. Wethouder Pijnenburg: ,,Ik vind het belangrijk dat de skatebaan door iedereen gebruikt kan worden. Het kan en mag nooit zo zijn dat een bepaalde groep deze baan claimt.”

Mieneke Braakman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie